Składniki
dietetyczny dżem
- 50 g cukru, lub do smaku, można pominąć
- 8 g pektyny, cytrusowo jablkowej
- 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy truskawki, miksujemy na ulubioną konststencję - dla całkowicie gładkiej masy 7s na 7
- kopystką zganiamy wszystko z brzegów naczynia, dodajemy pektynę i cukier do smaku, ustawiamy czas 13 minut, temperaturę 100, obroty 2 (jeśli chcemy zachować całe kawałki owoców i nie zmieliliśmy ich wcześniej to włączamy "Obroty wsteczne" )
- gorące truskawki przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy
Porady
*gdyby truskawki bardzo kipiały możemy zmiejszyć temperaturę na 98
*słoiczki typu twist off odwracamy do góry dnem
*słoiczki typu weck muszą być całkowicie suche, odstawiamy na 24h nie trzeba dodatkowo pasteryzować
*przy 1 kg truskawek wydłużamy czas do ok 18 minut
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Proporcje supcio.
Tylko temperatura za wysoka. Nie mogłam doczyścić tm. Następną porcję robiłam 25min/95°C/2 i nic się nie przypaliło.
Jeśli robię bez cukru z pektyną, to musze wekować, czy wystarczy odłożyć do góry dnem pod kocem?
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Czy słoiki z dżemem należy przechowywać w chłodnym miejscu? Nie mam piwnicy. W dodatku chciałabym zrobić dżemik bez cukru, który, jak wiadomo, konserwuje.
Wszystko robione wg przepisu Nie wiem dlaczego przypala się spód naczynia Poza tym ok
SUPER DŻEMIK POLECAM.
w sezonie zrobiłam jeszcze z 50 słoików, resztę już w typie twist. dziś otwarłam jeden z ostatnich - wszystko super - konsystencja, smak, zapach jak w maju/czerwcu!
zamiast pektyny dałam agar i wyszło znakomicie
dziękuję za podsunięcie pomysłu
zostawiłam dwa słoiczki - jeden dodatkowo zawekowany do otwarcia na później i zobaczę - będę edytować gdyby coś....póki co wszystko jest dobrze ale najstarsze mają miesiąc zaledwie
Świetny pomysł z pektyną, szczególnie dla osób unikających cukru. Nie wiem tylko jaka będzie trwalość tego dżemu, bo cukier to przede wszystkim konserwant. Na Forum skopiuję kilka porad jak gotowac dżem z pektyną. Myślę, że sie przydadzą.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tak- konsystencja bardzo gęstego budyniu do galaretkowatej. tylko należy pamiętać że pektyna jest do niskosłodzonych przepisów - jeśli chcemy dodać dużo cukru to należy zmienić ją na agar -cukier osłabia działanie wiążące pektyny - dżem będzie lejący
lub jeśli chcemy żeby się lał to zamiast pektyny dodajemy pół jabłka (albo zmiejszamy jej ilość)