thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
72h 30min
Czas całkowity
78h 30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Szynka gotowana (sous-vide)

  • 800 g szynki, Surowa, w kawałku
  • 1500 g wody, Do marynaty
  • 50 g soli peklowej
  • 3 kulki pieprzu, Ziarna
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1400 g wody, Do gotowania
  • 1/2 porcji soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, Sok z 1/2 cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Peklowanie
  1. Do miski (nie za dużej) wlać wode, dodać sól peklową, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu - wymieszać. Szynkę związać nitką, żeby była zwarta. Zanużyć w wodzie (całe mięso musi być zanużone) i ponakłuwać wykałaczką. Szynkę peklujemy 3-4 dni, co jakiś czas obracając ją w misce.

  2. Gotowanie
  3. Mięso zamknąć w woreczku próżniowym o wym. max 20x30. W naczyniu miksującym umieścić osłonę noży. Włożyć worek z szynką. Wlać wodę (tak aby całe mięso było zanużone w wodzie, ale aby nie przekroczyć poziomu max.), dodać sok z cytryny (nie wpływa to na smak potrawy, ale zabezpiecza naczynie i noże). Gotować 6h/59'C/Sous-vide (TM6). Po ugotowaniu odstawić do ostudzenia.

Porady

Potrzebna będzie zgrzewarka do pakowania próżniowego, osłona noża i woreczki do pakowania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szynka gotowana (sous-vide)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?