thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Syrop imbirowy - do herbaty, do piwa, na rozgrzanie

  • 200g świeżego imbiru pokrojonego na małe kawałki, waga po obraniu ze skórki
  • 350g cukru
  • 550g wody, zimnej lub w temperaturze pokojowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wrzucamy imbir, a następnie zasypujemy go cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy aż zacznie się gotować (10min/100℃/obr.1), po czym ściągamy miarkę z pokrywy (można postawić na wierzchu koszyczek, ale nie ma potrzeby bo syrop nie chlapie) i dalej gotujemy (15-20min/100℃/obr.1) do momentu aż syrop nieco zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
  2. Zawartość naczynia przelewamy przez sitko wyłożone gazą i ustawione na szklanej misce. Zlany w ten sposób syrop powinien być klarowny.
  3. Syrop przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanych butelek (umytych, wyparzonych i całkowicie wysuszonych), które szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystygnięcia (ja najczęściej robię syropy wieczorem i zostawiam je do rana na blacie).
  4. Dodajemy kilka łyżeczek gotowego syropu do herbaty lub innych napojów.

Porady

W ciemnym i suchym pomieszczeniu nieotwarty syrop przechowujemy 2-3 miesiące (powinien postać dłużej, ale jeszcze nie sprawdzałam). Po otwarciu natomiast przechowujemy go w lodówce do 3-4 tygodni (dlatego najlepiej od razu po przygotowaniu rozlać go do kilku mniejszych butelek - z podanych proporcji wychodzi ok. 600ml syropu).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Syrop imbirowy - do herbaty, do piwa, na rozgrzanie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: