Składniki
Dżem
- 500 g pomarańczy
- 500 g marchewek
- 2 kwaśne jabłka ( ok 120 g)
- skórka z 2 pomarańczy pokrojona w paseczki lub starta
- sok z 1 cytryny
- 250 g wody
- 500 g cukru
- 20 g pektyny jabłkowej lub 1 dżemix 2:1 (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka posiekanych listków lawendy i rozmarynu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i zmiksować czas 8-10 sek, / obr.5.
Przełożyć do innego naczynia
2. Marchew obrać, pokroić na kawałki, zmiksować czas 8 sek / obr.8
3. Dodać pomarańcze i resztę składników (bez ziół); gotować – 20min./temp.90*C/ obr.2
4. Na 5 minut przed końcem dodać posiekane listki ziół
5. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
Dżemu
Porady
Zainspirował mnie dżem marchewkowy Magi
Kilka lat temu byłam na wakacjach we Włoszech; nocowaliśmy w San Benedetto Po i gospodarze na śniadania serwowali pyszne dżemy własnej produkcji. Ten wyjątkowo nam zasmakował, więc poprosiłam o przepis... i dopiero teraz sobie o nim przypomniałam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja, dziś zrobiony z mala ilością cuku
Pomarańcze już są , jutro próba ! Mam na niego dużo ochotę !
W przepisie żelfix lub dżemix jest podany jako alternatywa do pektyny jabłkowej, która jako środek naturalny jest przeze mnie bardziej polacana. Jeżeli nic, co może zagęścić ten dżem nie dodasz, to oczywiście nie wyjdzie odpowiednio gęsty. Można próbować dodać 1-2 jabłka ze skórką, ale wtedy zmieni się też smak dżemu. Wegetarianie dodają agar-agar, ale ja mam małe doświadczenie z tym zagęstnikiem z alg morskich.
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czy jak dodam składniki o tych samych proporcjach tylko bez zelfixu to dzem wyjdzie odpowiednio gesty?? Jeśli nie to czym zagescic aby uniknąć dodawania zelfixu??
Smak fajny, ale drażnią mnie wiórki marchewki. Może powinnam jeszcze mocniej ją zmiksowac? I również wyszedł mi za rzadki, ale dodałam galaretki i myślę, że będzie ok.
Pycha, robię drugi rok z rzędu,a w tym roku obdaruję wszystkich na Mikołaja
Ponieważ w zeszłym roku specjalnie musiałam kupic lawendę, w tym już pamiętałam i nazrywałam w lato i zamroziłam.
Nie lubię słodkich , więc dałam tylo 300g cukru.
Polecam!!!!
Dżem wspaniały mimo, że nie miałam lawendy ani rozmarynu. Dałam 100g wody, żelfix i 250g cukru. Mogłam jeszcze mniej bo wyszedł bardzo słodki.
2 pomarańczowe galaretki załatwiły sprawę , pewnie nie jest już to taki sam smak jak powinien , ale moim zdaniem też bardzo dobre.
Myślę, że to zależy od tego jak soczyste są owoce i sama marchewka. Na przyszłość dodaj mniej wody na początku i ewentualnie dolej jej jeżeli będziesz widziała, że trochę za gęsty Mnie do tej pory nie wychodził za rzadki. Cieszę się, że smak Ci pasuje.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziekuję, właśnie tak zrobiłam . Dam znać jak ostygnie co z tego wyszło. Jak myślisz czemu wyszłedł mi rzadki ten dżemik? Pytam tak na przyszłość , bo napewno będę go często robiła.