thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/08/12
zmieniono dnia: 06/08/12

Składniki

Dżem

  • 500 g pomarańczy
  • 500 g marchewek
  • 2 kwaśne jabłka ( ok 120 g)
  • skórka z 2 pomarańczy pokrojona w paseczki lub starta
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g wody
  • 500 g cukru
  • 20 g pektyny jabłkowej lub 1 dżemix 2:1 (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka posiekanych listków lawendy i rozmarynu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dżemu
    • 1. Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i zmiksować czas 8-10 sek, / obr.5.

    • Przełożyć do innego naczynia

    • 2. Marchew obrać, pokroić na kawałki, zmiksować czas 8 sek / obr.8

    • 3. Dodać pomarańcze i resztę składników (bez ziół); gotować – 20min./temp.90*C/ obr.2

    • 4. Na 5 minut przed końcem dodać posiekane listki ziół 

      5. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

Porady

Zainspirował mnie dżem marchewkowy Magi tmrc_emoticons.)

Kilka lat temu byłam na wakacjach we Włoszech; nocowaliśmy w San Benedetto Po i gospodarze na śniadania serwowali pyszne dżemy własnej produkcji. Ten wyjątkowo nam zasmakował, więc poprosiłam o przepis... i dopiero teraz sobie o nim przypomniałam tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śródziemnomorski dżem pomarańczowy :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 31, 2016 at 09:59
    5.0

    Rewelacja, dziś zrobiony z mala ilością cuku

  • listopada 15, 2015 at 22:27
    5.0

    Pomarańcze już są , jutro próba ! tmrc_emoticons.) Mam na niego dużo ochotę !

  • października 13, 2015 at 14:11

    madziagr

    Czy jak dodam składniki o tych samych proporcjach tylko bez zelfixu to dzem wyjdzie odpowiednio gesty??  Jeśli nie to czym zagescic aby uniknąć dodawania zelfixu??

     

    W przepisie żelfix lub dżemix jest podany jako alternatywa do pektyny jabłkowej, która jako środek naturalny jest przeze mnie bardziej polacana. Jeżeli nic, co może zagęścić ten dżem nie dodasz, to oczywiście nie wyjdzie odpowiednio gęsty. Można próbować dodać 1-2 jabłka ze skórką, ale wtedy zmieni się też smak dżemu. Wegetarianie dodają agar-agar, ale ja mam małe doświadczenie z tym zagęstnikiem z alg morskich.

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • października 12, 2015 at 23:04

    Czy jak dodam składniki o tych samych proporcjach tylko bez zelfixu to dzem wyjdzie odpowiednio gesty??  Jeśli nie to czym zagescic aby uniknąć dodawania zelfixu??

  • stycznia 7, 2015 at 21:30
    3.0

    Smak fajny, ale drażnią mnie wiórki marchewki. Może powinnam jeszcze mocniej ją zmiksowac? I również wyszedł mi za rzadki, ale dodałam galaretki i myślę, że będzie ok.  tmrc_emoticons.)

  • grudnia 5, 2014 at 16:20
    5.0

    Pycha, robię drugi rok z rzędu,a w tym roku obdaruję wszystkich na Mikołajatmrc_emoticons.)

    Ponieważ w zeszłym roku specjalnie musiałam kupic lawendę, w tym już pamiętałam i nazrywałam w lato i zamroziłam.

    Nie lubię słodkich , więc dałam tylo 300g cukru.

    Polecam!!!!

  • maja 16, 2014 at 17:09

    Dżem wspaniały mimo, że nie miałam lawendy ani rozmarynu. Dałam 100g wody, żelfix i 250g cukru. Mogłam jeszcze mniej bo wyszedł bardzo słodki.

  • maja 16, 2014 at 09:25
    5.0

    2 pomarańczowe galaretki załatwiły sprawę , pewnie nie jest już to taki sam smak jak powinien , ale moim zdaniem też bardzo dobre.

  • maja 14, 2014 at 11:22

    Myślę, że to zależy od tego jak soczyste są owoce i sama marchewka. Na przyszłość dodaj mniej wody na początku i ewentualnie dolej jej jeżeli będziesz widziała, że trochę za gęsty tmrc_emoticons.) Mnie do tej pory nie wychodził za rzadki. tmrc_emoticons.) Cieszę się, że smak Ci pasuje.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • maja 14, 2014 at 11:18
    5.0

    Dziekuję, właśnie tak zrobiłam . Dam znać jak ostygnie co z tego wyszło. Jak myślisz czemu wyszłedł mi rzadki ten dżemik? Pytam tak na przyszłość , bo napewno będę go często robiła.

Are you sure to delete this comment ?