thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 04/21/13
zmieniono dnia: 12/17/13

Składniki

skórkę pomarańczową

  • 150 g cukru
  • 150 g skórek z pomarańczy (3-4 szt)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    skórki pomarańczowej
  1. Pomarańcze przed obraniem bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i płynem do naczyń; bardzo dobrze spłukać wodą

    2. Obrać pomarańcze, z obranych skórek skroić białą część (nie musi być bardzo dokładnie)

    3.Obrane skórki zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte i odstawić na 12 godzin; wodę odlać, skórki przepłukać i zalać świeżą zimną wodą -pozostawić na 12 godzin. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i chemii, którą skórki są nasączone.

    4.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać 500 g wody, włożyć skórki i gotować 25 min / 100*C / obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  Mieszanie"Mieszanie" Po ugotowaniu odcedzić w koszyczku.

    5.Dobrze odsączone skórki zważyć i posiekać 5-7 s / obr.4,5

    6.Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Dodać tyle samo cukru, ile ważyły skórki i 1/5 część wody (np. jeżeli skórek było 150g to dodajemy 150g cukru i 30 g wody =150 : 5 )

    7.Smażyć skórki 12 min / Varoma / obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  Mieszanie"Mieszanie"  

    8. Przełożyć do wyparzonego słoiczka i dobrze zakręcić

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Skórkę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. 

Doskonały dodatek do ciast i deserów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Skórka pomarańczowa do ciast i deserów

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?