Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 14/12/14
zmieniono dnia: 20/01/15
Składniki
Puree z czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 135 g pomidoròw w puszce, [bez zalewy]
- 1 szczypty chili
- 1 łyżeczki soli
- 340 g wody
- 200 g czerwonej soczewicy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia włożyć soczewicę, wodę i sól. Ugotować jak na opakowaniu. U mnie - 13 min. / 100°C / obr. 1.
1. Do ugotowanej soczewicy dodać chili, pomidory i sok z cytryny. Wymieszać - 30 sek. / obr. 5.
GOTOWE!
Gotowanie soczewicy
Przygotowanie puree
Porady
Aby puree było bardziej gęste, można dodać połowę pomidorów, ale dla mnie taka konsystencja jest najlepsza
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczne!
Lubie soczewice,napewno wprobuje i to juz na weekend
ZROBIE,DAM ZNAC JAK POSZLO
Dziękuję za miłe słowa Przyznam, że ja też baaardzo lubię ten przepis.
Genialne i pyszne
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
do wypróbowania muszę kupić zapas czerwonej soczewicy, bo właśnie dziś na obiad była zupa z soczewicy z pomidorami - pychota!!!
Takie puree można podać w zasadzie ze wszystkim - tak jak ziemniaki Szczególnie z różnymi kotletami (schabowy, mielony etc.) w towarzyswie surówek. Choć przyznam, że ja lubię także takie puree samo, albo np. z gotowanymi warzywami.
a z czym podajesz to puree? bo przepis brzmi zachęcająco