Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 24/01/14
Składniki
- 30 g masła
- 350 g mleka
- 0,5 - 1 łyżeczka soli
- 1000 g ziemniaków, mączystych, obranych, pokrojonych na kawałki
- 30 g parmezanu, tartego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować 25 min/100°C/obr. 1.
- Dodać masło i parmezan, utrzeć 30s/obr.3. Zdjąć motylek. Podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
trochę kipi przy gotowaniu. w smaku pyszne.
czy u mnie coś nie tak?, bo wychodzi mi taki kleisty, gumiasty jak guma do żucia
Magdalena Sciezynska
Bardzo smaczne puree. Nie wiem czy tylko u mnie kipi strasznie przy zamknietej pokrywce. Raz zalalam termomix. Na szczescie nic sie nie stalo. Wiec proponuje gotowac bez miarki. Tez wychodzi.
bardzo smaczne,przepis idealny
Bardzo prosty i wyśmienity w smaku przepis. Polecam!
Pychotka
Witam jestem początkująca w Thermomixie i mam pytanie d tego puree .... "Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować 25 min/100°C/obr. 1" .. czyli nie dodwac wody a ziemniaki gotować na samym mleku ?
Pozdrawiam
Ja robiłem z 500 gr. ziemniaków. Wydawalo mi się dziwne, żeby użyć motylka przy surowych, pokrojonych w kawałki ziemniakach, wiec motylka nie zalożyłem. I ŹLE, bo jak już ziemniaki się ugotują, robi sie papka (noże potną) i pod koniec gotowania źle się miesza bez motylka tak że może na dnie przywierać do naczynia.
Kolejnym razem nieco zmodyfikuję ten przepis i najpierw zetrę ziemniaki jak do placków i to będę gotował na mleku z użyciem motylka. Ale popracuję nad tym.przepisem bo efek końcowy jest extra.
c.d… .tylko po co modyfikować, skoro jak zauważyłem to przetestowany przepis z książki
Też jesteś bohaterem w swojej kuchni
Albo kilka grzybòw
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
mieszkam we Wloszech i to puree robie bardzo czèsto,wszyscy za nim przepadajà.Ja dodajè tez trochè galki muszkatolowej i miksujè na 4ce wychodzi bardziej puszyste.Goràco polecam.
Are you sure to delete this comment ?