thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 24/01/14

Składniki

  • 30 g masła
  • 350 g mleka
  • 0,5 - 1 łyżeczka soli
  • 1000 g ziemniaków, mączystych, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 30 g parmezanu, tartego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować 25 min/100°C/obr. 1.
    2. Dodać masło i parmezan, utrzeć 30s/obr.3. Zdjąć motylek. Podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puree po włosku

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 9, 2021 at 17:01

    trochę kipi przy gotowaniu. w smaku pyszne.

  • kwietnia 19, 2021 at 23:15

    czy u mnie coś nie tak?, bo wychodzi mi taki kleisty, gumiasty jak guma do żucia

    Magdalena Sciezynska

  • kwietnia 19, 2021 at 12:41

    Bardzo smaczne puree. Nie wiem czy tylko u mnie kipi strasznie przy zamknietej pokrywce. Raz zalalam termomix. Na szczescie nic sie nie stalo. Wiec proponuje gotowac bez miarki. Tez wychodzi.

  • października 17, 2020 at 16:44
    5.0

    bardzo smaczne,przepis idealny

  • listopada 27, 2017 at 09:51
    5.0

    Bardzo prosty i wyśmienity w smaku przepis. Polecam!

  • października 9, 2016 at 18:54

    Pychotka Cooking 1

  • czerwca 21, 2015 at 13:15

    Witam jestem początkująca w Thermomixie i mam pytanie d tego puree .... "Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować 25 min/100°C/obr. 1" .. czyli nie dodwac wody a ziemniaki gotować na samym mleku ?

    Pozdrawiam

  • sierpnia 27, 2014 at 15:28
    5.0

    Ja robiłem z 500 gr. ziemniaków. Wydawalo mi się dziwne, żeby użyć motylka przy surowych, pokrojonych w kawałki ziemniakach, wiec motylka nie zalożyłem. I ŹLE, bo jak już ziemniaki się ugotują, robi sie papka (noże potną) i pod koniec gotowania źle się miesza bez motylka tak że może na dnie przywierać do naczynia.

    Kolejnym razem nieco zmodyfikuję ten przepis i najpierw zetrę ziemniaki jak do placków i to będę gotował na mleku z użyciem motylka. Ale popracuję nad tym.przepisem bo efek końcowy jest extra.

    c.d… .tylko po co modyfikować, skoro jak zauważyłem to przetestowany przepis z książki

    Też jesteś bohaterem w swojej kuchni

  • kwietnia 11, 2012 at 19:35

    Albo kilka grzybòwtmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 16, 2010 at 14:26
    5.0

    tmrc_emoticons.) mieszkam we Wloszech i to puree robie bardzo czèsto,wszyscy za nim przepadajà.Ja dodajè tez trochè galki muszkatolowej i miksujè na 4ce wychodzi bardziej puszyste.Goràco polecam.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: