- TM 5
Składniki
Nadzienie:
- 500 g surowego łososia
- 1 limonka
- 0,5 litra wody
- 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczki soli, natka pietruszki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 120 g masła lub margaryny
- 40 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
- 2 jajka cale
- 0,5 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Łosoś:
Do"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, wsypać sól, wycisnąć sok z limonki i wymieszać na dowolnych obrotach. Przelać do innego naczynia, włożyć łososia i marynować ok 10 godzin. Po tym czasie łososia pokroić na paski o szerokości ok. 1,5cm, posypać pieprzem.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, drożdże, cukier, jajka i sól. Ustawić czas 2-3min/ funkcję "Ciasto" .
Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować w formie prostokąta o dł 30cm i szerokości 15cm. Na cieście ułożyć wzdłóż podwójnie paski łososia, posypać natką pietruszki i zawinąć ciasto tak żeby się skleiło, następnie pokroić po skośie na części o szerokości 2cm. Uzyskane częśći ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pieczemy w 180s. upieczone powinny mieć złoty kolor.
Paszteciki można jeść na gorąco i na zimno. Stanowią one wspaniały dodatek do barszczu czerwonego i super smakują jako ciepła lub zimna przekąska z sosem czosnkowym lub koperkowym. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole.
Smacznego
Paszteciki z łososiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Paszteciki wyszły bardzo dobre, ciasto lekko kruche. Użyłam 1kg łososia, od razu pokroiłam go w paski Ok 2cm bez skóry i tak marynowałam 6h- mniejsze kawałki szybciej się marynuja
Wychodzi konkretna porcja jednakże trochę suche. Czegoś im brakuje