thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 12/1/10
zmieniono dnia: 11/14/12

Składniki

  • 2,5 kg śliwek
  • 300 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 g kakao naturalnego, (np. Deco Moreno)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    • piekarnik nagrzać do temp.200*C

    • wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 20 minut

    •  

      • śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8

      • dodać resztę składników -gotować 20min./temp.90*C/ obr.2-3

      • pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8

      • przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

      ,

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nutelka ze śliwek węgierek

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 26, 2020 at 10:36
    5.0

    Dzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne powidła czekoladowo-śliwkowe !!!! Wyszło mi 7 słoiczków x 180 g i 1 x 140 g. ( dałam 1/2 tabliczki czekolady 80% ), ponieważ wydawały mi się za gęste, dodałam do słoiczków po 2 łyżeczki soku odsączoneg ze śliwek ( pozostały sok wlałam do słoików, dodałam po czubatej łyżeczce cukru pudru) i teraz się pasteryzują w piekarniku.
    Polecam przepis i dziękuję Autorce Smile
    Na słoikach nie mogę napisać Nutelka, bo wnuczka ma alergię na orzechy i jak odczyta napis, to będzie zestresowana mimo zapewnień, że nie ma tam śladu orzechów tmrc_emoticons.;)
    Acha, dałam 200 g cukru!!

  • sierpnia 9, 2018 at 18:42

    Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed włożeniem do słoika? Bardzo gęsta? Czy rzadsza a po wystudzeniu gestnieje w słoiku?

  • października 14, 2016 at 09:23
    5.0

    Pyszne!

  • września 23, 2016 at 00:22
    5.0

    Nutella pyszna ! Doskonała dla małych i dużych łasuchów. Musiałam jedynie dłużej podpiec śliwki w piekarniku bo słabo puszczały sok. Świetnie będzie się nadawała do przekładania ciast, np.piernika  tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 29, 2016 at 16:33
    3.0

    Do nutelki musialam dodac o wiele wiecej cukru niz w przepisie. Chyba sliwki byly za kwasne. Smak jest taki sobie...

  • sierpnia 20, 2016 at 23:50

    honey84

    Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?

     

    To zależy jakiej pojemności słoiczki weźmiesz tmrc_emoticons.) ok.4-5 szt

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 19, 2016 at 21:14

    Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?

  • września 26, 2015 at 14:58
    5.0

    Pyszne

     

  • września 25, 2015 at 22:15

    Anusia89

    Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta...tmrc_emoticons.(  co mogłam zrobić źle?  Trzymałam się przepisu...

     

    Anusiu, jeżeli trzymałaś się przepisu i odcedziłaś dobrze śliwki po wyjęciu z piekarnika to nie rozumiem dlaczego nutelka wyszła taka rzadka. Mnie zdaża się, że jest raczej za gęsta. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie: co zrobiłaś źle? Spróbuj jeszcze raz, powinno być dobrze tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 24, 2015 at 20:16

    Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta...tmrc_emoticons.(  co mogłam zrobić źle?  Trzymałam się przepisu...

Are you sure to delete this comment ?