





Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4
słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
Składniki
- 2,5 kg śliwek
- 300 g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g kakao naturalnego, (np. Deco Moreno)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
piekarnik nagrzać do temp.200*C
wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 20 minut
śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8
dodać resztę składników -gotować 20min./temp.90*C/ obr.2-3
pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8
przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
,
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne powidła czekoladowo-śliwkowe !!!! Wyszło mi 7 słoiczków x 180 g i 1 x 140 g. ( dałam 1/2 tabliczki czekolady 80% ), ponieważ wydawały mi się za gęste, dodałam do słoiczków po 2 łyżeczki soku odsączoneg ze śliwek ( pozostały sok wlałam do słoików, dodałam po czubatej łyżeczce cukru pudru) i teraz się pasteryzują w piekarniku.

Polecam przepis i dziękuję Autorce
Na słoikach nie mogę napisać Nutelka, bo wnuczka ma alergię na orzechy i jak odczyta napis, to będzie zestresowana mimo zapewnień, że nie ma tam śladu orzechów
Acha, dałam 200 g cukru!!
Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed włożeniem do słoika? Bardzo gęsta? Czy rzadsza a po wystudzeniu gestnieje w słoiku?
Pyszne!
Nutella pyszna ! Doskonała dla małych i dużych łasuchów. Musiałam jedynie dłużej podpiec śliwki w piekarniku bo słabo puszczały sok. Świetnie będzie się nadawała do przekładania ciast, np.piernika
Do nutelki musialam dodac o wiele wiecej cukru niz w przepisie. Chyba sliwki byly za kwasne. Smak jest taki sobie...
To zależy jakiej pojemności słoiczki weźmiesz
ok.4-5 szt
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?
Pyszne
Anusiu, jeżeli trzymałaś się przepisu i odcedziłaś dobrze śliwki po wyjęciu z piekarnika to nie rozumiem dlaczego nutelka wyszła taka rzadka. Mnie zdaża się, że jest raczej za gęsta. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie: co zrobiłaś źle? Spróbuj jeszcze raz, powinno być dobrze
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta...
co mogłam zrobić źle? Trzymałam się przepisu...