- TM 5
Składniki
MASŁO ORZECHOWE
- 15 g oleju z orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli morskiej drobnej
- 60 g miodu plynnego
- 250 g orzechów włoskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obrane orzechy namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 1h. Po tym czasie wylać wodę, ponownie zalać je zimną woda, odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wylać wodę, odsączyć przy pomocy koszyczka, wyłozyć na papier do pieczenia, zwinąć w rulon i odstawić na noc na ciepły kaloryfer aby wyschły. Dzięki temu zgubią charakterystyczny gorzki smak i staną się naturalnie słodkie.
Wsypać "Blokada naczynia miksującego" , 15 sek "Obroty wsteczne" 10, ew. dodatkowo 15 sek "Obroty wsteczne" 7 ( jeśli chcemy aby orzechy były bardziej zmielone).
Zgarnąc kopystką do środka naczynia, dodać sól, oliwę i miód, 30 sek, "Obroty wsteczne" 1 stopniowo zwiekszać obroty do 6-7, można dodatkowo mieszać kopystką. Mielić do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce. Masełko jest bardzo zdrowe i pyszne. Smacznego
PRZYGOTOWANIE ORZECHÓW
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy zamiast oleju z orzechów włoskich (którego notabene nigdy nie widziałam w sklepie..ale i też nie szukałam) można użyć jakiegoś innego? Było to sprawdzane, jak to wpływa na smak masła orzechowego ?