thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 500 gramów gruszek, ze skórką (gatunek gruszek nie gra roli - robiłam zarówno z klaps, jak i z niedojrzałych ulęgałek)
  • 200 gramów cukru, można więcej cukru w zależności od upodobań i kwasowości gruszek
  • 4 szczypty goździków mielonych
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/2 opakowania żelfix 2:1

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. kilka mielonych goździków

    500g gruszek ze skórką pokrojonych w kawałki

                jeśli twarde rozdrobnić 7s/obr.5

                jeśli miękkie rozdrobnić 4-5s/obr.5

    dodać

    200 do 250g cukru

    troszkę cynamonu

    1/2 op. żelfixu

     

    15 min./100oC/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2

     

    Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i przewrócić do góry dnem.

    Pycha - smak trochę świąteczny (bożonarodzeniowy), ale można jeść cały sezon.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Konfitura z gruszek

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 13, 2017 at 13:02
    5.0

    Pyszne, a mały nakład pracy tmrc_emoticons.) dałam 150g cukru, bo moje gruszki były baaaaardzo słodkie. I tak wyszło jak na mój gust nieco za słodkie, więc osobom, które nie gustują w "watach cukrowych" polecam spokojnie dać 100g cukru.

  • października 24, 2012 at 14:11
    5.0

    Dziekuję za przepis  tmrc_emoticons.) Dostałam wiaderko  gruszek, zabieram się do roboty. Cooking 1 Pozdrawiam serdecznie Love

  • sierpnia 17, 2012 at 01:48

    Ja też uwielbiam gruszki i co roku robię chociaż kilka słoików. I wyjadam łyżeczką ze słoika w długie, zimne i deszczowe wieczory późnojesienne...

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 16, 2012 at 21:01
    5.0

    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! U mojej tesciowej w ogródku, gruszki właśnie dojrzewają. Będę działać!Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?