thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 13/06/13
zmieniono dnia: 13/06/13

Składniki

konfitura truskawkowa

  • 1,2 kg truskawek
  • 450 g brązowego cuku, najlepiej jasnego
  • 16 baldachów czarnego bzu
  • 1,5 łyżki pestek cytrusów, -ok. 30 szt.
  • skórka otarta z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    konfitury
  1. truskawki umyć, odszypółkować, pokrojone na połówki, ćwiartki umieścić w naczyniu, zasypać cukrem i odstawić aż owoce puszczą sok (ok 1godziny)

    2.dodać skórki i sok  z cytrusów, wstawić koszyczek

    3.do koszyczka włożyć woreczek z podwójnie złożonej gazy z kwiatami bzu i pestkami cytrusów

    4.gotować 15 min / 100*C / obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  Mieszanie"Mieszanie" naczynie wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia

    5.po 2-3 godzinach zagotować ponownie 10-12 min / 100*C / obr, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"   Mieszanie"Mieszanie"  

    6.koszyczek wyjąć, zawartość woreczka odcisnąć do konfitury i gorącą przekładać do wyparzonych słoików. zamknąć pokrywką, odstawić na pokrywkę i poczekać aż wystygnie Smacznego tmrc_emoticons.)  

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatów czarnego bzu

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 24, 2013 at 23:49

    Dziewczyny, cieszę się że takie połaczenie z kwiatami bzu Wam zasmakowalo  Big Smile  Ja robiłam już z dwóch porcji : połowa zjedzona a druga rozdana  Love  W środę robię kolejne słoiczki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • czerwca 17, 2013 at 16:23

    Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Elu konfiturka zrobiona wczoraj a zapach kwitów bzu rozchodzi się do dzisiaj  Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Pycha , polecam Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> 

  • czerwca 14, 2013 at 16:27

    Dżemik zrobiony Big Smile pychotka tmrc_emoticons.) jeden słoik pożarty  a reszta w spiżarce schowana na zimę  Love  pozdrawiam

  • czerwca 13, 2013 at 17:21

    Swietny Elu, problem, ze nie mam bzu tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Ale przepis wspanialy tmrc_emoticons.)  Zostaw mi sloiczek, to kiedys moze wpadne do Ciebie i sobie zabiore Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 13, 2013 at 13:08

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Dziękuje Elu za odpowiedz Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>

  • czerwca 13, 2013 at 10:19

    ilonaw

    To trzeba się wybrać na kwiatki czarnego bzu Big Smile tmrc_emoticons.)

     

    Ilonko, w naszych okolicach większość kwiatostanu czarnego bzu jest już odpowiednia do zerwania  tmrc_emoticons.)  Jutro wybieram się na kwiaty na syrop i nalewkę  tmrc_emoticons.;)  A tym z własnego ogrdu pozwolę zamienić się w owoce i jesienią zrobię syropek z owoców  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • czerwca 13, 2013 at 10:10

    Moniko pestki z dowolnych cytrusów: cytryny, pomarańcze, limonka... W temacie Pektyna jabłjkowa na pierwszej stronie,  wpis nt 26:  http://www.przepisownia.pl/content/pektyna-jab%C5%82kowa-0#comment-40566  pisałam o naturalnej pektynie zawartej w pestkach cytrusów  tmrc_emoticons.)  W pestkach grapefuita też są; ale jest też ta goryczka...  tmrc_emoticons.~  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • czerwca 13, 2013 at 07:52

    To trzeba się wybrać na kwiatki czarnego bzu Big Smile tmrc_emoticons.)

  • czerwca 13, 2013 at 07:49

    Elu pyszny przepis, zrobie na zime tmrc_emoticons.D bedzie nowa konfiturka tmrc_emoticons.D kwiat bzu jest pyszny, moja Mama robi sok z kwiatow bzu w sloiczki, jest bardzo dobry na przeziebienia tmrc_emoticons.D robi takze nalewke z tego soku tmrc_emoticons.D poprosze ja o przepis to dodam w przetworach tmrc_emoticons.D dziekuje Eluniu tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 13, 2013 at 07:23

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Elu dzięki za przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> A teraz oczywiście pytanko : pestki z dowolnych cyrtusów ? limonka,pomarańcza...czy tak ?tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>