- TM 5
Składniki
kluski śląskie
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków, mączystych (łatwo rozpadających się), obranych, pokrojonych na kawałki
- 150 g mąki ziemniaczanej, plus trochę extra do posypania stolnicy
- 3 płaskich łyżeczek soli
- 1 szczypty gałki muszkatałowej mielonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wlać wodę do "Blokada naczynia miksującego" , włożyć koszyczek i umieścić w nim ziemniaki. Gotować 30min/Varoma/obr.1. Po tym czasie wyciągnąć koszyczek i opróżnić "Blokada naczynia miksującego"
umieścić ugotowane i OSTUDZONE ziemniaki w "Blokada naczynia miksującego" , i zetrzeć 10sec/obr.4 przy pomocy kopystki.
dodać mąkę ziemniaczaną, sól i gałkę muszkatałową, ugniatać 1min/"Ciasto" . Podczas ugniatania wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia.
umieścić gotowe ciasto na stolnicy obsypanej mąką ziemniaczaną, zrolować, pociąć na kawałki (wielkość zależna od upodobań) i przy pomocy kciuka, wydrążyć dziurki.
do gotującej się i osolonej wody, włożyć kluski i gotować ok 3 min od wypłynięcia
PRZYGOTOWANIE
Porady
do idealnych klusek śląskich używamy ziemniaków mączystych, czyli łatwo rozpadających się, po ugotowaniu muszą być lekko twardawe i całkowicie ostudzone, aby kluski nie wyszły gumowe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszły super. Zrobilam tak jak w przepisie. Podczas zagniatania- juz z mąką "Ciasto" musiałam uzyc kopystki, bo pierwsze zagniatanie zmieszalo skladniki jakby na sucho😮. Włączyłam II raz, znowu na 1 min. "Ciasto" , pomogłam kopystką i wszystko super. Dzięki za fajny przepis
Nie powinno się miksować ziemniaków w tm. Lepiej użyć do tego praski do ziemniaków. Ciasto się nie klei i nie jest lejące. 🙂
Coś poszło nie tak ... za rzadkie jakiby mi wyszło. Po ugotowaniu takie rozlazłe nieco. Ale w smaku dobre Dało się jeść Myślę, że z innymi ziemniakami spróbuję.
przepis perfekcyjny,juz kilka razy z niego korzystalam
Dziś zrobiłam. Nie wiem czy ziemniaki były odpowiednie, ale jak robię tradycyjnym sposobem to wychodzą z tych ziemniaków. Ziemniaki ugotowane miałam w szybkowarze i niestety wyszło lejące ciasto, po dodadniu mąki ziemniaczanej zrobiłam jedną kluskę na próbę i niestety wyszła totalna guma. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej kluski, musiałam ją żuć Nie twierdzę że przepis zły bo jak widać po komentarzach są tacy co im wyszły, ale coś było zrobione nie tak i rezygnuję z robienia klusek w thermomixie
Przepis bardzo dobry, kluseczki wyszły pyszne, polecam
Bardzo smaczne. Moja wersja wzbogacona została o koperek.
polecam wyszly znakomite i sie super trzymaly
Dziś wypróbowałam. Bałam się co będzie, bo ciasto wyszło bardzo miękkie, ale udały się i w rezultacie wszystkim bardzo smakowały.
Dzisiaj zrobiłam z sosem grzybowym.Wyszły pyszne