Składniki
- 1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
- 500 g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 jabłko ze skórką
- 30 g pektyn lub żel-fix 2:1
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok. Na nastepny dzień wkładamy całą zawartość do naczynia TM, dodajemy skórkę z pomarańczy, jabłko i gotujemy czas 20 min/ 100 st/ obr.2-3, przy otwartym wieczku (zdejmujemy miarkę). Po tym czasie dodajemy pektynę lub żel-fix i gotujemy jeszcze 5 minut w temp. 100 stopni/ obr.2-3 przy zdjętej miarce. Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilke.
Możemy również zmiksować na początku owoce, wtedy dzemik będzie jak mus
Dżzemik jest pyszny w smaku, super nadaje się do ciasta. Ja dodałam żel-fix bo nie miałam jeszcze pektyny, już sobie zamówiłam bo przetwory będę robiła lada moment
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, czy jak pominę pomarańcze to będzie dobrze? Syn jest alergikiem na cytrusy.
Super! Pycha tylko następnym razem dodam jednak trochę mniej cukru
Witaj ciesze sie ze dzemik smakuje polecam rowniez moj przepis z truskawkami dziekuje za komentarz i uwage pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dżem wyszedł wspaniały Będę robić kolejne porcje Polecam!!!! Jedyna uwaga! Jeżeli zmiksujemy owoce przed gotowaniem ,trzeba uważać bo masa próbuje uciekać z garnka
Super Monisiu. Ciesze sie ze dzemik smakuje ja w wekend robilam dla mojej Mamci byla zdziwiona smakiem ze wyszedl taki pyszny pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko dżemik pychotka..." alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 2
[[wysiwyg_imageupload:662:]]
Super Aniu mozna go robić także w garnku, pamietam że kiedyś Mama robiła dżemy stojąc w kuchni przy garnach i mieszała ze trzy dni teraz to jest wygoda z naszym TM ciesze się, że dzemik smakował rób kochana póki jest rabarbar
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Sprzedałam przepis mojej Mamie a że ona nie ma TM to zrobiła go w garnku wyszedł pyszny ja kupię rabarbar w tygodniu i go zrobię w TM ale nigdy wcześniej nie jadłam dżemu rabarbarowego a tu taki pyszny smak, nie spodziewałam się, dziękuję w imieniu swoim i Mamy
Zrobiłam kolejne porcje i podaje modyfikację dżemiku :
1 kg rabarbaru (waga przed obraniem) zasypać cukrem jak w przepisie, nastepnie przełożyć do naczynia, dodać 3 jabłka, skórkę i sok z jednej cytryny, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu i gotować jak w przepisie. Ten rodzaj dżemiku jest również pyszny, polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
A prosze bardzo Gabrysiu no ja tez jeszcze planuje zrobic z 3 porcje, bo zima do placka w sam raz i nie tylko. U mnie wyjadali wczoraj lyzeczkami a ja dodalam do lodow smietankowyh jako polewa - mniam smak obledny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję