thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 22/05/13
zmieniono dnia: 25/05/13

Składniki

  • 1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
  • 500 g cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko ze skórką
  • 30 g pektyn lub żel-fix 2:1

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok. Na nastepny dzień wkładamy całą zawartość do naczynia TM, dodajemy skórkę z pomarańczy, jabłko i gotujemy czas 20 min/ 100 st/ obr.2-3, przy otwartym wieczku (zdejmujemy miarkę).  Po tym czasie dodajemy pektynę lub żel-fix i gotujemy jeszcze 5 minut w temp. 100 stopni/ obr.2-3 przy zdjętej miarce.  Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilke. 

    Możemy również zmiksować na początku owoce, wtedy dzemik będzie jak mus tmrc_emoticons.-)

    Dżzemik jest pyszny w smaku, super nadaje się do ciasta. Ja dodałam żel-fix bo nie miałam jeszcze pektyny, już sobie zamówiłam bo przetwory będę robiła lada moment tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżemik rabarbarowy :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 20, 2017 at 08:16
    4.0

    Witam, czy jak pominę pomarańcze to będzie dobrze? Syn jest alergikiem na cytrusy.

  • czerwca 11, 2016 at 17:11

    Super! Pycha tylko następnym razem dodam jednak trochę mniej cukru tmrc_emoticons.)

  • czerwca 17, 2013 at 11:53

    Witaj  tmrc_emoticons.D ciesze sie ze dzemik smakuje tmrc_emoticons.D polecam rowniez moj przepis z truskawkami tmrc_emoticons.D dziekuje za komentarz i uwage tmrc_emoticons.D pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 9, 2013 at 08:53

    Dżem wyszedł wspaniałytmrc_emoticons.) Będę robić kolejne porcje tmrc_emoticons.) Big Smile Polecam!!!!                                                                                                                                                                                                            Jedyna uwaga! Jeżeli zmiksujemy owoce przed gotowaniem ,trzeba uważać bo masa próbuje uciekać z garnka Big Smile

  • czerwca 2, 2013 at 22:37

    Super Monisiu. Ciesze sie ze dzemik smakuje tmrc_emoticons.D ja w wekend robilam dla mojej Mamci tmrc_emoticons.D byla zdziwiona smakiem ze wyszedl taki pyszny tmrc_emoticons.D  pozdrawiam Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 2, 2013 at 19:14

    Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko dżemik pychotka...Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 2


     


    [[wysiwyg_imageupload:662:]]

  • maja 26, 2013 at 17:31

    Super Aniu tmrc_emoticons.D mozna go robić także w garnku, pamietam że kiedyś Mama robiła dżemy stojąc w kuchni przy garnach  tmrc_emoticons.D i mieszała ze trzy dni tmrc_emoticons.D teraz to jest wygoda z naszym TM tmrc_emoticons.D ciesze się, że dzemik smakował tmrc_emoticons.D rób kochana póki jest rabarbar tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • maja 26, 2013 at 17:22
    5.0

    Sprzedałam przepis mojej Mamie tmrc_emoticons.D a że ona nie ma TM to zrobiła go w garnku tmrc_emoticons.D wyszedł pyszny tmrc_emoticons.D ja kupię rabarbar w tygodniu i go zrobię w TM  tmrc_emoticons.D ale nigdy wcześniej nie jadłam dżemu rabarbarowego a tu taki pyszny smak, nie spodziewałam się, dziękuję w imieniu swoim i Mamy tmrc_emoticons.D

  • maja 25, 2013 at 20:22

    Zrobiłam kolejne porcje i podaje modyfikację dżemiku :

    1 kg rabarbaru (waga przed obraniem) zasypać cukrem jak w przepisie, nastepnie przełożyć do naczynia, dodać 3 jabłka, skórkę i sok z jednej cytryny, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu i gotować jak w przepisie. Ten rodzaj dżemiku jest również pyszny, polecam Party

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • maja 23, 2013 at 09:46

    A prosze bardzo Gabrysiu tmrc_emoticons.D no ja tez jeszcze planuje zrobic z 3 porcje, bo zima do placka w sam raz tmrc_emoticons.D i nie tylko. U mnie wyjadali wczoraj lyzeczkami tmrc_emoticons.D a ja dodalam do lodow smietankowyh jako polewa - mniam smak obledny tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile