Składniki
- 500 g jabłek
- 500 g truskawek
- 500 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżeczki galaretki truskawkowej - 30g
- 1 cukier waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kawałki i wlożyć do naczynia - zmiksować, czas 10 sek, obr.3 za pomocą kopystki. Następnie dodać truskawki pokrojone na pół, cukier, cukier waniliowy i gotować - czas 15 min, temp.100 st, obr.2,5. Po 10 minutach zdjąć miarkę i gotować bez przykrycia.
2. Następnie dodać połamaną czekoladę, wiórki, galaretkę i sok z cytryny i gotować jeszcze przez 5 minut w temp.180 st, poz.2 bez zakładania miarki.
3. Przelać do słoiczków gorący dżemik, zakręcić i postawić na chwilkę do góry dnem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mi wyszło 6 słoiczków takich od koncentratu pomidorowego (one mają po 210g) i miseczka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nidgy nie robiłam dżemu z dodatkiem czekolady i wiórek, muszę koniecznie spróbować napewno jest pyszny
Ile słoiczków wychodzi z tej proporcji? Takich max 280g
Ja powiem szczerze nigdy nie używałam, jak już to żel-fixu. Czasami owoce wymagają użycia specjalnego zagęstnika, ale jak nie potrzeba to sam cukier teraz zagęściłam czekoladą i galaretką
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu, agar agar nie, ale pektyne tak, kiedys. Nie mam zastrzezen, wychodzily mi dzemy i marmoladki, palce lizac . Obecnie prawie nie uzywam, z TM ,w zasadzie, nie mam takiej potrzeby. Nie mam problemòw z zageszczaniem. Problem byl z dlugim gotowaniem i mieszaniem . Teraz problemu nie ma
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Magi, Veronika, czy stosowałyście kiedyś do zagęszczania dżemów zagęstnik zwany agar-agar lub pektyną jabłkową? Jak to oceniacie w przetworach? Czy lepsze od żel-fixu?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Konsystencja jest normalna jak konfiturka, nie gęstnieje mocno i jest bardzo dobra
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Slodkie Dobre W sam raz dla mnie i moich lakomczuchòw Powiedz mi tylko jaka bedzie miala konsystencje??? Z czekolada bardzo stezeje czy tak sredno, normalnie?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni