thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 11/6/12
zmieniono dnia: 11/6/12

Składniki

dżem z czerwonej papryki

  • 1 kg czerwonej papryki, -bez gniazd nasiennych
  • 2 cytryny, -sok i skórka otarta
  • 300 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2-3 goździki opcjonalnie
  • 2 gałązki rozmarynu, -same igiełki
  • szczypta kardamonu, -mielonego
  • 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu, - opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżemiku paprykowego
    • W suchym naczyniu umieścić goździki i igiełki rozmarynu; zmielić 30 sek / obr. 9 Przełożyć do miseczki.

      2.Paprykę  obrać, podzielić na kawałki, włożyć do naczynia, rozdrobnić 15 s / obr. 7

      3. Dodać sok i skórkę otartą z cytryn, cukier i sól i ew. pektynę; gotować 20 min. / 100*C / obr. 2 Na pokrywę naczynia postawić koszyczek, żeby nie pryskało w czasie gotowania.

      4. Dodać resztę składników i gotować 5 min. / 90*C / obr.2

      5. Zmiksować na gładką masę 30 sek. / obr. 9

      6. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Dżem ma bardzo ciekawy smak i śliczny kolor. Pierwszą porcję robiłam bez dodatku pektyny ale był 'płynący" tmrc_emoticons.) dlatego do następnych porcji dodałam pektynę i konsystencja była ok.

Polecam do wypróbowania tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżemik paprykowy :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 4, 2017 at 13:15

    dzisiaj przyszedł ten dzień na stworzenie własnego przepisu. 3 kg papryki podzieliłam na dwie cześci i z jednej zrobie dzemik słodko ostry a drugi wg zamieszczonego tu przepisu.
    Wcześniej robiłam z chili i swietnie smakował w zastepstwie keczupu. Ogólnie wszyscy mlaskali donośnietmrc_emoticons.) ( ci którzy robią ostre) swój pierwszy dżem z chili robiłam bez żelfix ale był dość płynne dlatego dzisiaj zrobię inaczej.
    Zobaczymy któy wydzie lepszy nie omieszkam sie podzielić tą informacją

  • czerwca 21, 2015 at 21:55

    zapisałam ,wypróbuje

     

  • listopada 18, 2012 at 15:47
    5.0

    Fajny Big Smile  Bez pektyny, mniej cukru, ciut wiecej soli, i swietny sosik do makaronu, kaszy lub ryzu.... tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • listopada 7, 2012 at 11:07

    Kat.j1 w tym roku po raz pierwszy robiłam ten dżem i używamy go do bułek, do chałki i raz syn zjadł słoik do racuchów. Myślę, że dobrze też będzie smakował np. z plackami cukiniowymi lub dyniowymi.  tmrc_emoticons.)  

    Może spróbuję zrobić jedną porcję z mniejszą ilością cukru i bez cynamonu za to z dodatkiem imbiru i całych ziaren zielonego pieprzu. Wtedy byłby b.dobrym dodatkiem do pieczonego indyka albo do pasztetów  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.p  W trakcie odpowiedzi przyszły mi kolejne pomysły  tmrc_emoticons.)  Dzięki za pytanie  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 7, 2012 at 09:18

    Bardzo ciekawy przepis. Mam tylko pytanie, jako co używać taki dżemik? Jako sam dżem, czy może dodatek do czegoś?

  • listopada 6, 2012 at 06:33

    tmrc_emoticons.)Zainspirował mnie Twój przepis Elu :uwielbiam paprykę tmrc_emoticons.p i eksperymenty smakowe,jak tylko go zrobię to podzielę Cooking 1 się wrażeniami Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • listopada 5, 2012 at 23:14

    Mam chwilę i nadrabiam zaległości. Pamiętam, że komuś obiecałam ten przepis dlatego go zamieszczam.  tmrc_emoticons.)  Szczyt sezonu paprykowego już za nami ale na targu można kupić czerwoną paprykę po 3-4 zł / kg  tmrc_emoticons.)  Warto wypróbować takie połączenie. Ja połowę słoiczków rozdałam w prezencie  Party   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?