
Składniki
dżem z czerwonej papryki
- 1 kg czerwonej papryki, -bez gniazd nasiennych
- 2 cytryny, -sok i skórka otarta
- 300 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2-3 goździki opcjonalnie
- 2 gałązki rozmarynu, -same igiełki
- szczypta kardamonu, -mielonego
- 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu, - opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W suchym naczyniu umieścić goździki i igiełki rozmarynu; zmielić 30 sek / obr. 9 Przełożyć do miseczki.
2.Paprykę obrać, podzielić na kawałki, włożyć do naczynia, rozdrobnić 15 s / obr. 7
3. Dodać sok i skórkę otartą z cytryn, cukier i sól i ew. pektynę; gotować 20 min. / 100*C / obr. 2 Na pokrywę naczynia postawić koszyczek, żeby nie pryskało w czasie gotowania.
4. Dodać resztę składników i gotować 5 min. / 90*C / obr.2
5. Zmiksować na gładką masę 30 sek. / obr. 9
6. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
dżemiku paprykowego
Porady
Dżem ma bardzo ciekawy smak i śliczny kolor. Pierwszą porcję robiłam bez dodatku pektyny ale był 'płynący" dlatego do następnych porcji dodałam pektynę i konsystencja była ok.
Polecam do wypróbowania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dzisiaj przyszedł ten dzień na stworzenie własnego przepisu. 3 kg papryki podzieliłam na dwie cześci i z jednej zrobie dzemik słodko ostry a drugi wg zamieszczonego tu przepisu.
( ci którzy robią ostre) swój pierwszy dżem z chili robiłam bez żelfix ale był dość płynne dlatego dzisiaj zrobię inaczej.
Wcześniej robiłam z chili i swietnie smakował w zastepstwie keczupu. Ogólnie wszyscy mlaskali donośnie
Zobaczymy któy wydzie lepszy nie omieszkam sie podzielić tą informacją
zapisałam ,wypróbuje
Fajny
Bez pektyny, mniej cukru, ciut wiecej soli, i swietny sosik do makaronu, kaszy lub ryzu.... 
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Kat.j1 w tym roku po raz pierwszy robiłam ten dżem i używamy go do bułek, do chałki i raz syn zjadł słoik do racuchów. Myślę, że dobrze też będzie smakował np. z plackami cukiniowymi lub dyniowymi.
Może spróbuję zrobić jedną porcję z mniejszą ilością cukru i bez cynamonu za to z dodatkiem imbiru i całych ziaren zielonego pieprzu. Wtedy byłby b.dobrym dodatkiem do pieczonego indyka albo do pasztetów
W trakcie odpowiedzi przyszły mi kolejne pomysły
Dzięki za pytanie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis. Mam tylko pytanie, jako co używać taki dżemik? Jako sam dżem, czy może dodatek do czegoś?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mam chwilę i nadrabiam zaległości. Pamiętam, że komuś obiecałam ten przepis dlatego go zamieszczam.
Szczyt sezonu paprykowego już za nami ale na targu można kupić czerwoną paprykę po 3-4 zł / kg
Warto wypróbować takie połączenie. Ja połowę słoiczków rozdałam w prezencie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/