- TM 31
Składniki
Dżem
- 2 łyżeczki cytryny, sok
- 1 szczypty soli
- 0,5 łyżeczki wanilii, mielonej
- 350 g cukru, ilość uzależniona od słodkosci pomidorów
- 1000 g pomidorów (np. Lima), połówki
- 2 słoiki 240 ml
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Umieść połówki pomidorów w TM i gotuj 15 min.\obr.1\Varoma. Zamiast miarki postaw koszyczek.
2. Zamień koszyczek na miarkę. 15s.\obr. 8.
3. Dodaj cukier, sól, cytryne, wanilię.
4. Gotuj 30min.\obr.1\Varoma. Zamiast miarki umieść koszyczek.
5. Zdejmij koszyczek i odczekaj aż temp. spadnie do 70-80 °C.
6. Gotuj 10-15 min. \obr.1/Varoma/koszyczek. Jeżeli konsystencja jest za rzadka. Gotowanie należy po chwili powtórzyć.
Pasteryzacja
7. Gorący dżem przelej do słoika/słoików i podstaw do góry nogami na co najmniej 10 min.
Przygotowanie dżemu.
Porady
Z 1 kg uzyskujemy ok. 0,5 l dżemu.
Najlepsze pomidory na przetwory są pod koniec sierpnia.
W dżemie będą widoczne pestki. Jeżeli to komuś przeszkadza może zmiksować pomidory 1 min./ obr.10 lub usunąć gniazda nasienne.
Dżem z pomidorów nie wymaga dodawania pektyny ani substancji żelujacych. Aby uzyskać gęstą konsystencję pomidory trzeba dłużej odparować (Varoma, obr.1).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Kocham pomidory, ciekawe czy mi zasmakuje
zrobilam bez usuwania gniazd nasiennych i byl gesty. Dodalam 3 lyzeczki cytryny i 250 g cukru. Jednak byl malo kwasny . Probowalam goracy i jednak ten smak jakos nie do konca mi lezy.
Pytanie jest ile witamin i mikroelementow zostanie przy gotowaniu w tak wysokiiej temp tak dlugo
spróbuję