thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 1000 g borówek umytych bez ogonków
  • 350 g cukru
  • konfitur - fix firmy "diamant"
  • opcjonalnie: jabłko lub gruszka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wrzucamy do naczynia miksującego 500 g borówek i miksujemy 25s/obr.5, należy sprawdzić konsystencję jeśli nie zmiksowały się, przedłużyć miksowanie jeszcze o 5-10 sek.( powinny mieć konsystencję papki).

    Przełożyć je do innego naczynia.

    Jeśli dżem ma być z dodatkiem jabłka czy gruszki drugą porcję borówki miskujemy z jabłkiem lub gruszką (tak samo jak poprzednio).

    Połączyć dwie części razem.

    Dodać cukier i konfitur-fix.

    Gotować 10-12 min/100stopni/obr.3.

    Przełożyć do wygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

    Wychodzi pyszny, gęsty dżem o lekko gorzkawym smaku, super do rogalików.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z borówki czerwonej/żurawiny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?