- TM 31
Składniki
- 1000 g borówek umytych bez ogonków
- 350 g cukru
- konfitur - fix firmy "diamant"
- opcjonalnie: jabłko lub gruszka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wrzucamy do naczynia miksującego 500 g borówek i miksujemy 25s/obr.5, należy sprawdzić konsystencję jeśli nie zmiksowały się, przedłużyć miksowanie jeszcze o 5-10 sek.( powinny mieć konsystencję papki).
Przełożyć je do innego naczynia.
Jeśli dżem ma być z dodatkiem jabłka czy gruszki drugą porcję borówki miskujemy z jabłkiem lub gruszką (tak samo jak poprzednio).
Połączyć dwie części razem.
Dodać cukier i konfitur-fix.
Gotować 10-12 min/100stopni/obr.3.
Przełożyć do wygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Wychodzi pyszny, gęsty dżem o lekko gorzkawym smaku, super do rogalików.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam z borówki - pycha
Bardzo smaczny- ja dodałam zwykłego cukru zamiast zelującego- jest mniej gęsty- ale nadal oki
smaczne, kwaskowate
Are you sure to delete this comment ?