thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
8min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 400 g pure z malin, (przetarte maliny pozostałe z robienia soku)
  • 70 g cukru / xylitolu
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki agaru bądź żelatyny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki  umieszczamy w kielichu

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 8 minut / obroty  1,5  / temperatura 100

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Do dżemu użyłam malin, które pozostały mi z soku który robiłam w TM, przetarłam je przez sito (nie lubimy pestek z malin) i otrzymałam pure.

 Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę tmrc_emoticons.;)

 Dżem jest wyjątkowo intensywny i bogaty w smaku. Bardzo miło mnie zaskoczył tmrc_emoticons.)

Ponieważ  maliny wcześniej były już słodzone do soku posłodziłam je teraz  'symbolicznie', do świeżych malin trzeba  dać odpwiednio więcej cukru/xylitolu i wydłużyć czas gotowania.

 Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem malinowy z cytrynową nutą

Wydrukuj:

Komentarze