Składniki
Dżem borówkowo-malinowy
- 500 g borówki amerykańskiej ( lub jagód )
- 500 g malin
- 250 g twardych gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
- 20 g pektyny jabłkowej lub 1 op. żelfixu
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- skórka i sok z 1 cytryny
- niewielki kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
- 350-500 g cukru
- 50 ml ( ½ MT ) wiśniówki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Maliny i borówki umieścić w naczyniu i gotować 10-12 min. / 100*C / obr.2 Całość zmiksować 30 s. / obr.10 a Ci, którym przeszkadzają pestki malin w dżemie mogą całość przetrzeć przez sitko.
2. Dodać skórki cutrusów, cukier i pektynę.
3. W koszyczku umieścić pokrojone gruszki i korę cynamonu, i wstawić do naczynia. Zamknąć pokrywę i gotować 15 min. / 100*C / obr.2
4. Z koszyczka wyjąć cynamon, gruszki przełożyć do naczynia, dodać sok z cytrusów i wiśniówkę, zagotować 2 min. / 100*C / obr.1 "Obroty wsteczne"
5. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.
dżemu
Porady
Gotowanie owoców całych, jeśli są małe, lub kawałków -w koszyczku nie powoduje ich rozdrobnienia. Miękkie owoce gotowane w naczyniu nawet jeśli włączymy obroty wsteczne, mogą się całkowicie rozdrobnić a gotowane w taki sposób są całe.
Ilość cukru należy dobrać w zależności od słodyczy malin i własnych upodobań
Polecam, smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gabrysiu, przykro mi że eksperyment nie wpełni zaspokoił Twoje oczekiwania. Następnym razem będzie tylko lepiej. Ale cieszę się, że "uratowałaś" konsystencję dodatkiem cukinii.
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Niestety, mój pomysł z samymi gruszkami nie był szczęśliwy. Dżem smakowo bardzo dobry, wyczuwalny cudnie cynamon, ale jego konsystencja była za rzadka. Przelewał się w słoiczku. No więc go wzięłam jeszcze raz na warsztat. Wzięłam 800g cukini, zmiksowałam, dodałam ten zrobiony z gruszek drzem i jeszcze raz zagotowałam przez 15 min na wstecznych. Po tym zabiegu stał się gęsty, ale trochę zmienił smak i kolor. Mniej czuje się cynamonu, ale ogólnie jest o.k.
Poeksperymentowałam i czegos się nauczyłam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
To jest super! Wspaniały jest ten pomysł z kawałkami gruszek i cynamonem. Dzisiaj zrobię w ten sposób dżem z samych gruszek, bo nie mam malin ani jagód.Jak zrobię, to się pochwalę.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Proszę bardzo Na Twoją sugestię Gabrysiu odpowiadam umieszczeniem wiśnióweczki w tytule Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, ja bym w tytule dodała "Dżem borówkowo-malinowy z kawałkami owoców i wisnióweczką" Można opuścić słowa "z kawałkami owoców", bo to w/g gustu. Ale z wiśnióweczką- tego jeszcze nie było! SEPER!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tak właśnie trzeba rozumieć Jak maliny słodsze, np leśne to cukru mniej a jak ogrodowe albo mniej dojrzałe -to cukru więcej Pozdrawiam i życzę udanego zamykania lata w słoiczkach
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu dżemik super. Napewno wypróbuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Przepis swietny Zachowam go sobie Nie mam jagòd ani malin, ale moze kiedys zdarzy sie okazja? Kto wie Z zamknietymi oczami stwierdzam, ze dobry Tyle dzemòw naprodukowalam juz w zyciu, ze starczy spojrzec na skladniki i wiadomo, czy smaczny Dzieki , Elu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Spróbuje bo to moje ulubione owoce i lubie wszystko co się da z nich zrobić. Rozumiem że przy malinach ogrodowych więcej cukru a przy leśnych znacznie mniej.
Zanim zdążyłam zrobić dżem mój kochany Borówkożerca wyjadł polowę owoców i do dżemu miałam tylko 240g. Resztę uzupełniłam jabłkami (papierówki ze skorką) i dlatego dżem jest trochę jaśniejszy Polecam i pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/