thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

dżem ananasowy

  • 1200 g miąższu z ananasa
  • 400 g cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 20 g pektyny jabłkowej
  • 2-3 centymetry korzenia imbiru, ( opcjonalnie )

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżemu
  1. Imbir pokrojony w plasterki włożyć do naczynia i posiekać 5 sek / obr. 5

    Ananasy obrać ( ja miałam 2 szt.), podzielić na kawałki, włożyć do naczynia (do imbiru), rozdrobnić 10 sek. / obr.5

    Gotować 25 min / 100*C / obr 2-3 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Chwilę przestudzić, dodać pektynę, soki i skórki z cytrusów gotować 5 min. / obr 2-3 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Dodać cukier, zagotować 5 min. / obr 2-3 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Mieszać i zbierać pianę silikonową łopatką / łyżką przez otwór w pokrywie 5 min / obr 2 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" ( bez ustawiania temperatury)

    Gorący dźem przelać do wyparzonych słoików, postawić na zakrętkach i zostawić do ostudzenia.

    Pycha!!!


Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem ananasowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 5, 2014 at 17:30
    5.0

    Rewelacja!! A ten zapach przy gotowaniu. Jestem w niebie <3

    Robię drugi raz. Polecam Love

  • lipca 24, 2013 at 18:17

    Asiul, we wcześniejszych komentarzach (sprzed roku  tmrc_emoticons.;) ) pisałam o tych proporcjach. Teraz kopiuję:

    Wczoraj na targu wypatrzyłam dorodną żółtą cukinię i... wypróbowałam kolejną wersję    tmrc_emoticons.D 

    Kupiłam 1 ananasa ( po obraniu ważył 700 g) a resztę uzupełniłam obraną żółtą cukinią. Dodałam do tego 2 kwaśne jablka zamiast pektyny i wyszło SUPER !!

    Resztę robiłam dokładnie wg przepisu z samego ananasa. Wogóle nie czuje się smaku cukini, tylko ananas. Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lipca 24, 2013 at 17:55

     ElaK - mogłabyś powiedzieć, jak zrobić ten dżem z cukinia? tmrc_emoticons.)

  • września 6, 2012 at 22:20
    5.0

    Elu zrobiłam dżemik z ananasa i  z zieloną cukinią w/g twojego przepisu  tmrc_emoticons.) jest  pyszny Love

  • sierpnia 11, 2012 at 10:50
    5.0

    Eluniu zrobiłam Twój dżemik również z cukinią, super sprawa jest pyszny. Ja w tym roku szaleje, już mi przyjaciółki słoiczki zbierały i mi przywiozły, bo wszystko juz poszło na dżemiki tmrc_emoticons.D mam w tym sezonie pełną spiżarkę a to jeszcze nie koniec. Zrobiłam wczoraj ogórki kiszone i jeszcze pomidory, papryka hihihi istne szaleństwo ale to lubię, a najbardziej mnie cieszy jak widze zadowolone pyszczki moich bliskich. Pozdrawiam Eluniu, wymieniamy sie dalej przepisami tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 10, 2012 at 00:45

    Magi, z przetworami jestem gdzieś na półmetku, więc jeszcze trochę przepisów dorzucę  tmrc_emoticons.;)  

    Zastanawiam się, czy słoików mi wystarczy???  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Bo oprócz własnych przepisów, wypróbowuję też Twoje  tmrc_emoticons.) 

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 9, 2012 at 10:13
    5.0

    Eluniu z cukiną - pomysł super. Zatem muszę jeszcze zrobic jedną porcję, w tym roku moja spiżarka pełna będzie niespodzianek tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 9, 2012 at 07:44

    Cieszę się Gabrysiu, że dżem Ci smakuje  tmrc_emoticons.)  

    Nie bardzo wiem, co odpisać na wszystkie Twoje pochwały   tmrc_emoticons.~  ale jast mi bardzo miło, że moje przepisy trafiają do wielu osób a zwłaszcza do tych z małymi dziećmi   Party  

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 8, 2012 at 22:30
    5.0

    Elu, dzis zrobiłam dżem z ananasa i zielonej cukini, w/g Twojego przepisu. jest pyszny! Polecam wszystkim, zwłaszcz a tym , którzy maja dzieci. Super!Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 5, 2012 at 20:22

    Cieszę się, że ta propozycja się Wam spodobała.  tmrc_emoticons.)  

    Wczoraj na targu wypatrzyłam dorodną żółtą cukinię i... wypróbowałam kolejną wersję    tmrc_emoticons.D 

    Kupiłam 1 ananasa ( po obraniu ważył 700 g) a resztę uzupełniłam obraną żółtą cukinią. Dodałam do tego 2 kwaśne jablka zamiast pektyny i wyszło SUPER !!!

    Polecam do wypróbowania  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?