thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 500 g przetartych winogron (pure), (użyłam owoców, które pozostały mi po zrobieniu soku)
  • 50 g wina porto
  • 100 g cukru / xylitolu / stevii
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pure z czarnych winogron (z których wcześniej zrobiłam sok w TM, przepis na Przepisowni)  oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu i gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

    2.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Jeśli dżemu nie robimy z winogron powstałych jako produkt uboczny soku można użyć więcej cukru .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem Winogronowy z Porto

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 24, 2012 at 13:00

    Big Smile Bardzo się cieszę i dziękuję , pozdrawiam!  Love

  • września 23, 2012 at 16:35
    5.0

    Zrobiłam  tmrc_emoticons.)  mam kilka słoików ale muszę je gdzieś schować (naewt przed sobą  tmrc_emoticons.) ), żeby wytrzymały kilka tygodni to przegryzanie  tmrc_emoticons.D  Smak, zapach, kolor... wszystko jest cudownie pyszne!!!  Love   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 14, 2012 at 11:28

    tmrc_emoticons.) Dziękuję, szczerze polecam do wypróbowania. Dżem zyskuje na smaku jak troszkę postoi w słoiczku, mam nadzieję zasmakuje równie mocno jak nam tmrc_emoticons.;) Myślę , że z różowym będzie równie pyszny tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam!

  • września 13, 2012 at 22:22
    5.0

    Ciekawe połączenia  tmrc_emoticons.)  Mam jeszcze trochę Porto w butelce to może spróbuję? A zamiast ciemnego winogronu można użyć tajiego różowego? Za kilka dni będę miała od Mamy całe wiadro i też po zrobieniu soku wykorzystuję "pozostałości" do robienia dżemów. Zwykle dodawałam do jabłek ale jestem otwarta na eksperymenty  tmrc_emoticons.)  A dodatki % bardzo lubię  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?