Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
5
słoik/słoiki/słoików
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 26/08/12
zmieniono dnia: 28/08/12
Składniki
- 1000 g brzoskwiń, najlepiej mocno dorzałych
- 200 g miąższu arbuza, bez pestek
- 150 g cukru / xylitolu
- 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny
- skórka z 1 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPorady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Kawałki miąższu z arbuza przed dodaniem delikatnie odsączam uciskając by pozbyć nadmiaru płynu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Lato
Dodatek
Pasta/dżem
Krem/mus
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie ma za co Cała przyjemność po mojej stronie
Agniesiu wiedziałam ,że mogę na Ciebie liczyć
Dzięki za wspaniały przepis
Ania ze Szczecina
Robiłam z tych samych brzoskwiń co ten dżem:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-limonkow%C4%85-nut%C4%85/445039
i były one baaardzo dojrzałe . Dżemy wyszły oba gęste ale to zależy od owoców, trzeba sprawdzić w trakcie.
Dodatkowo lekko odcisnęłam sok z kawałków arbuza delikatnie je uciskając przed dodaniem, gotowałam na obrotach wstecznych by ich nie rozdrobnić i by nie puściły dodatkowo soku. Smak bardzo orzeźwijący a kolor wyszedł zniewalający . Polecam wypróbować. Zawsze można zwiększyć ilość substancji zagęszczającej jaką dodajemy bądź dłużej pogotować dla pewności
Żelatyna podobnie zagęszcza do agaru, choć zależy to też od agaru jakiego używamy (w zależności skąd agar pochodzi -różnie zagęszcza) , szczerze polecam zakupić agar do przetworów i nie tylko.. dobry agar jest 10 razy bardziej wydajny niż żelatyna pochodzenia zwierzęcego.
Agar, używany jako zagęszczacz i naturalny konserwant, posiada też zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach. To również:- naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu- pomaga wyeliminować zbędny cholesterol- obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy- bardzo pomocny podczas diet odchudzających, pomaga w zwalczeniu chęci do ciągłego jedzenia
- oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych- skutecznie zwalcza słabości spowodowane niektórymi dietami ubogimi w kalorie
Cudny kolor i pewnie tak samo pyszne jak ładne! Czy będzie tak gęsty jak ten na zdjęciu? Boję się trochę brzoskwiń, a tu jeszcze "mokry" arbuz. Ja nie mam agaru, czy żelatyna ma takie same właściwości zagęszczające?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?