thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
350 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 18/08/13
zmieniono dnia: 19/08/13

Składniki

na domowy twarożek

  • 1 litr kefiru, ja dałam kefir 2% tłuszczu
  • 1 litr mleka 3,2% tłuszczu, ale nie UHT

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    domowego twarożku
  1. Mleko wlać do naczynia miksujące. Podgrzać 8 minut/ 90 stopni/obr.3.

  2. Do naczynia dolać kefir. Wymieszać 5 s obr. 3.

  3. Podgrzewać 4 minuty/ 80 stopni/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 2. Odstawić naczynie na 15 minut do przestygnięcia, aż zrobi się serek.

  4. Koszyczek wyścielony gęstą lnianą lub bawełnianą ściereczką umieścić w czystym zlewie. Przelać powoli zawartość naczynia miksującego na wyścielony koszyczek. Odcisnąć serek do pożądanej konsystencji i wilgotności. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do wystudzenia.

Porady

Twarożek ma lekko kwaskowy smak, przypomina ten wiejski, robiony przez babcię. Znakomicie smakuje ze słodkmi i słonymi dodatkami. tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowy Twarożek

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 3, 2019 at 10:17

    Jakiego mleka używacie?

  • kwietnia 1, 2019 at 20:27
    5.0

    Idealny.Aż nie wierzę,że mi wyszedłBig Smile

  • września 24, 2015 at 12:37
    5.0

    Bardzo smaczny ale troche kruchy. Robilam ze swojego kefiru wiec moze dlatego. Nastepnym razem sprobuje zmniejszyc temperature. Tym niemniej na pewno bede robic czesciej. Dzieki tmrc_emoticons.)

  • stycznia 30, 2015 at 11:11

    Zrobiłam ten serek i dopiero jak wlałam kefir zorientowałam się, iż nie dopilnowałam proporcji - miałam tylko 1 kefir 400ml firmy Skała (którą bardzo lubię) i litr mleka...

    Zdecydowałam się spróbować i wyszło tmrc_emoticons.) i to całkiem dużo tego serka... W takim razie przy litrze kefiru musi być go naprawdę baaaardzo dużo. Serek smaczny, bez żadnej chemii... Trochę się kruszy przy nakładaniu go na kanapkę, ale wiem co jem  Love

    Dziękuję za fajny, smaczny, łatwy przepis!!!

  • sierpnia 12, 2014 at 23:20

    Cieszę się, że wyszedł.  Sama niedawno go robiłam.  Długo zachował świeżość.  Wróciliśmy z wakacji, a on dodał był dobry tmrc_emoticons.) Następnym razem proponuję zmniejszyć temperaturę ogrzewania do 70 lub 60 stopni, obserwować i ewentualnie wydłużyć czas. Będzie mniej krupiasty.  tmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 12, 2014 at 21:33
    5.0

    Mój pierwszy ser i to bardzo udany! Szkoda tylko, że tak mało wyszło, około 320 gramów.

  • czerwca 24, 2014 at 16:57
    5.0

    oj napewno wypróbuje już dodaje do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 21, 2013 at 10:39

    bardzo lubię twarażki tmrc_emoticons.)  wypróbujemy Big Smile