thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/04/12
zmieniono dnia: 17/04/12

Składniki

Domowa granola

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 250 g płatków orkiszowych
  • 70 g pestek słonecznika
  • 60 g Migdałów
  • 60 g orzechow wloskich
  • 60 g orzechów laskowych
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 płaskich łyżek imbiru mielonego
  • 2-3 łyżek oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • suszona żurawina, kawałki czekolady, rodzynki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 250 g płatków orkiszowych
  • 70 g pestek słonecznika
  • 60 g Migdałów
  • 60 g orzechow wloskich
  • 60 g orzechów laskowych
  • 5 łyżek miodu
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 płaskich łyżek imbiru mielonego
  • 2-3 łyżek oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • suszona żurawina, kawałki czekolady, rodzynki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    granoli
  1. wszystkie orzechy wsypujemy do TM i mielimy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /obroty 5 /sek 3

    przesypujemy do dużej miski, mieszamy z płatkami oraz cynamonem,imbirem,kardamonem.

    Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (można obrać ze skorki ale nie jest to konieczne)

    kroimy na kawałki i miksujemy na pulpe Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /obroty 9/ sek 7

    dogajemy miód oliwe i sól i mieszamy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /obroty 3/sek 4

    dodajemy do płatków z orzechami i dokładnie mieszamy.

    powstała mase wykłądamy na blache i wstawiamy do piekarnika

    piec 35-40 min na ok 180 stopni

    po czym zmniejszyć temperture do 140 na 10min

    WAŻNE

    Granole trzeba czesto mieszać podczas pieczenia, żeby sie nie spaliła (za mocno spieczona jest gorzka)

    wystudzona przełożyc do słoika/pojemnika

    Fantastycznie smakuje z jogurtem.

  2. po upieczeniu można dodać ulubione dodatki jak

    suszoną żurawine, rodzynki czy kawałki czekolady

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowa granola/ musli

Wydrukuj:

Komentarze