Składniki
Chutney z mango
- 350-400 g mango (1-2 dojrzałe szt), obrane, pokrojone w kawałki
- 300 g jabłek (najlepiej kwaśnych) obranych i pokrononych w ćwiartki
- 150 g cebuli (może być cukrowa)
- 10-15 g korzenia świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100-150 g cukru brązowego
- 50-100 g octu winnego białego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.imbir zmiksować 5sek. / obr.8 zgarnąć kopystką na dno naczynia
2.dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5sek. / obr.5
3.dodać mango i jabłka, posiekać 5-8 sek. / obr.4,5
4.dodać resztę składników (oprócz mięty) i gotować 30 min. / 100*C / obr.1
5.na 5 minut przed końcem gotowania dodać listki mięty
6.przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.
chutney
Porady
Mango możemy zastąpić gruszkami lub śliwkami
Chutney świetnie smakuje do grillowanych piersi z kurczaka i do grillowanej ryby. Jest też pysznym dodatkiem do zimnych mięs i pasztetów oraz do serów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gabrysiu, cieszę się bardzo, że chutney Ci smakuje. Moje w rzeczywistości też jest trochę ciemniejsze ale zdjęcie z fleszem trochę go "rozjaśniło" Ja robię jeszcze z jabłek i cebuli oraz z gruszek i dyni. Każde jest inne w smaku i wszystkie są wyjadane ze smakiem. Jak będę robiła to wpiszę przepisy i dodam zdjęcia, bo teraz tych z zeszłego roku już w spiżarce nie mam Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, zrobiłam wczoraj. Przeczytałam, że kumin to jest kmin rzymski, a takowy miałam w domu. Pieprz cytrynowy zastapiłam białym pieprzem, na dodanie cytryny nie wpadłam. Wyszło pysznie pikantne! Tylko kolor mam nieco ciemniejszy niż jest Twój na zdjęciu, może miałam trochę starsze mango. Smak jest świetny, nigdy takiego dodatku do mięs nie jedliśmy w domu. To też mój debiut kulinarny w tym względzie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Eluniu super przepis. Muszę wypróbować jadłam kiedyś z jabłek i z cebuli i bardzo mi smakowało
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrusiu, dobór przypraw / ziół do chutney jest naprawdę dowolny Ja też nie zawsze trzymam się śliśle przepisu. Jak nie mam jakiegoś składnika to improwizuję i często tym sposobem odkrywam nowe ciekawe połączenia. Pieprz cytrynowy można zastąpić białym ale żeby był efekt cytryny możesz dodać skórkę otartą z połowy cytryny i będzie podobnire.
Daj znać jak Ci smakuje taki dodatek. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, nigdy nie robiłam chutney, ale dziś mam wszyskie składniki, jestem w domu i zrobię! Nie mam tylko kuminu i pieprzu cytrynowego, ale może pieprz biały wystarczy? Poradź!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wspaniala sprawa, Elu Slinka leci No i jest moje ulubione mango W ten sposòb dogodze calej rodzinie.... mezowi , mieso- rybno- wszystko- zarlokowi ( i zawsze spodnie na nim wisza i còrce- wegetariance . Dzieki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni