thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chlebek indyjski Roti

  • 620 g mąki, każdy rodzaj, plus odrobina do podsypania podczas wałkowania
  • 20 g olej roślinny, rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 500 g wody, wrzącej
  • 1/2 łyżeczki soli, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia wsypać mąkę, dodać olej, sól i wrzącą wodę.
    Ustawić 2 minuty interwał Ciasto"Ciasto" .

  2. Wyjąć ciasto z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" przy pomocy kopystki.
    Przestudzone ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz podzielić na pół. W ten sposòb ciasto zostało podzielone na ćwiartki.
    Każdą ćwiartkę ciasta podzielić na 6 kawałków.

  3. Z kazdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć ją i obtoczyć w mące.
    Spłaszczoną kulkę rozwałkować na blacie posypanym odrobiną mąki na cienki placek.
    Placki suszyć na gorącej i suchej patelni (bez tłuszczu!!!).
    Jak placek będzie złoty od spodu, przewrócić na drugą stronę.
    Powstające podczas pieczenia pęcherze powietrza przyciskać łopatką.
    Placki dosyć szybko się pieką, dlatego należy ich pilnować.
    Tak samo uczynić z pozostałymi kawałkami ciasta.

Porady

Gorące placki po upieczeniu można posmarować masłem, masłem ziołowym, czosnkowym według upodobania.
Podawać do dań kuchni indyjskiej np. Butter chicken

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek indyjski Roti

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?