thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
27min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki razowej
  • 80 g Migdałów
  • 120 g orzechów laskowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 czubatych łyżek kakao ciemne
  • 2 jajka
  • 300 g mleka
  • 100 g cukru brązowego/xylitolu
  • 90 g oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy orzechy i  migdały. Rozdrabniamy 5sek./obr.8. (Nie mogą być ani za grube, ani całkowicie zmielone). Orzechy przełożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia włóż czekoladę. Zetrzej - 5 sek./ obr. 6. Dodajemy mleko i zakładamy motylka. Podgrzewamy 4min./obr.2/50st.

  3. Do naczynia dodajemy cukier i olej, na końcu jajka aby masa nie była za gorąca. Ubijamy 2 min/obr.3,5. W tym czasie do osobnej miski dajemy wszystkie "suche" skladniki (mąka, proszek, orzechy, kakao) i dokładnie mieszamy.

  4. Zdjemujemy motylek i wsypujemy suche składniki. Mieszamy 8 sek./obr. 8. Przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 17 minut w temperaturze 160 st. z termoobiegiem. Z jednej porcji wychodzi 24 muffinki. Korzystam z dwóch blach po 12 muffinek i używam papierowe papilotki. Układam blachy na dwóch środkowych stopniach piekarnika. Bardzo ważne by włączyć termoobieg, bo inaczej te na dole nie wyrosną.

    Smacznego tmrc_emoticons.;)

Porady

Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre).

 

Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre). Najlepiej przechowywać je w zamknięciu, bo są wtedy bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli wolicie bardziej suche ciasto, nie przykrywajcie.

P.S.

Czasem z braku laku można wykorzystać zamiast części migdałów czy orzechów łuskany słonecznik, orzeszki arachidowe nie solone, lub jakieś draże z orzechami. Kilka razy tak robiłam i wyszły super. ważne, żeby waga się zgadzała - 200 g łącznie bakalii.

P.S.2

Świetnie nadają się do nich mikołaje i króliczki z czekolady, jeśli po świetach macie nadmiar tmrc_emoticons.-)

Smaczności tmrc_emoticons.;-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Muffinki czekoladowo-bakaliowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?