Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

spód

  • mleko, do skropienia
  • 1 opakowania herbatników, (ok.220g)

wierzch ciasta

  • owoce sezonowe, według uznania
  • 2 galaretki owocowe, opcjonalnie

ciasto

  • 0,5 litra śmietany 18%
  • 8 jaj
  • 200 g cukru pudru, z dodatkiem wanilii
  • 200 g MASŁA 82%
  • 4 łyżki kakao
  • 1 limonka, sok wycisnienty z limonki
  • 2 litry mleka 3,2 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    MELBA
  1. Mleko zagotować w dużym garnku (ok. 4 litry). Do gotującego mleka wlać śmietanę rozmieszaną wcześniej z całymi jajkami.

    Gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż do wytworzenia się grudek sera. Odstawić do przestygnięcia a później przecedzić na sicie (koszyczek).

  2. W naczyniu utrzeć na jednolitą masę cukier i miękkie masło 30s/obr. 3 a następnie przez około 3 minuty/obr.3 dodawać po łyżce sera. Dodac sok z limonki i zwiększyć obroty do 5-6 i przy pomocy kopystki miksować do uzyskania gładkiej masy.

    Połowę masy przełożyć do innego naczynia, do pozostałej części wsypać kakao i zmiksować 30s/obr.2-4

  3. Tortownicę o wym. 24 cm wyłożyć herbatnikami, skropić je mlekiem. Nałożyć masę z kakao, potem jasną.

    Wstawić do lodówki lub

    opcjonalnie:

    Na wierzchu ułożyć owoce sezonowe i polać tężejącą galaretką (2 galaretki na 0,7 litra wody).

    Chłodzić w lodówce około 3 godziny.

  4. W wersji bez owoców i galaretki:

    Polać na talerzu roztopioną czekoladą.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Melba

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?