thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 13/01/19
zmieniono dnia: 13/01/19

Składniki

CIASTO

  • 300 g mąka pszenna
  • 80 g wody, ciepłej
  • 80 g masło
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty cukru
  • 1 jako

FARSZ

  • 1500 g śliwki węgierki, mogą być mrożone
  • 100 g Miód
  • 1 żółtko, do przesmarowania strudla

SOS KARMELOWY

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do naczynia włożyc wszytskie składniki potrzene na ciasto ( masło należy wczesniej rozpuścić- dodawać letnie) Ciasto"Ciasto" /2min.
    2. Ciasto przegnieść na stolnicy, owinąć folią spożywczą pozostawic na 15 min. w temperaturze pokojowej.
    3. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
    4. Na rozwiniete ciasto dać śliwki ( jeżeli śliwki były mrozone, odmrozić je wcześniej i odcisnąć z nich ndmiar soku)
    5. Śliwki oblać miodem.
    6. Zwijamy i formujemy strudla, wierzch smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka.
    7. Pieczemy w temp.160C około 40min.
  2. SOS KARMELOWY
  3. 1. Do garnuszka dajemy cukier, podgrzewamy do momentu skarmelizowania i uzysknia złotego koloru ( uważjąc by nie przypalić)
    2. Dodajemy masło, które mocno spieni całość.
    3. Gdy juz się rozpuści dodajemy śmietanę ostro mieszając.
    4. Sosem polewamy gotowy Strudel.

Porady

Strudel podawać na ciepło, polany ciepłym sosem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

STRUDEL ŚLIWKOWY

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: