thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Lody z czerwonej fasoli

  • 100 gramów śmietany 30 %
  • 2 łyżki erytrytolu
  • puszka czerwonej fasoli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Lody z czerwonej fasoli
  1. Jak to mówią potrzeba matką wynalazków.. u mnie była potrzeba czegoś słodkiego do kawy oraz potrzeba wykorzystania resztki śmietany. Tak powstały oto lody z czerwonej fasoli, które mogą być alternatywą na drugie śniadanie bądź podwieczorek.

    1. Zakładamy motylek
    2. Wlewamy śmietanę Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3, ubijamy do momentu aż będzie, aż się ubije( musimy podglądać przez otwór na miarkę). Dodajemy erytrytol/cukier/lub inny słodzik

    3. Przekładamy do innego naczynia. Ściągamy motylek

    4. Do naczynia miksującego wsypujemy odsączoną, opłukaną fasolę, ustawiamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 8 i miksujemy przez 10 sek.

    5. Na koniec ponownie zakładamy motylek, dodajemy do naczynia ubitą wcześniej śmietanę. Mieszamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4, przez 10 sek.

    6. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.


    Jeżeli macie w domu hermatniki możecie je pokruszyć i również dodać do masy



    smacznego tmrc_emoticons.;)

Porady

Śmietania przed ubiciem powinna być mocno schłodzona.

Jeżeli nie zjecie lodów w ciągu 2 godzin po włożeniu do zamrażalki a lody będą bardzo twatde, odczekajcie chwilę i po okołu 5 minutach pokrojcie je na drobniejsze kawałki i zmiksujcie przez 10 sek Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 10. Dodajcie trochę mleka lub śmietanki i wymieszajcie Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4 przez 10 sek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody z czerwonej fasoli

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?