thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 03/05/20
zmieniono dnia: 04/05/20

Składniki

Jaglany deser Migdalowo-kakaowy inspirowany przez M&U

Deser

  • 65 g blyskawiczne platki jaglane
  • 450 g mleko migdalowe lub kokosowe
  • 1/4 łyżeczek sól
  • 30 g cukier kokosowy
  • 60 g blanszowane platki migdalowe + dodatkowa ilosc do dekoracji
  • 70 g miod wielokwiatowy plynny
  • 2 łyżeczki woda mineralna
  • 250 g ser mascarpone lub inny typ np. riccota
  • 40 g kakao nieslodzone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Deser migdalowo jaglany
  1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypac platki jaglane, mleko,sol
    ugotowac 7-8min/100s/obr2
  2. ugotowane platki jaglane zmiksowac
    20s/obr10
    przelozyc do miseczki, umyc oraz osuszyc naczynie miksujace
  3. do naczynia wsypac cukier i platki migdalowe,
    zmiksowac 10s/obr10
  4. zgarnac kopystka na dnie naczynia oraz ponownie zmiksowac 10s/obr10
  5. nastepnie mase jeszcze raz zgarnac kopystka na dnie naczynia, dodac 2 lyzki wody, miod a nastepnie podgrzewac 6min/50st/obr2
  6. do naczynia dodac mase z ugotowanych platkow jaglanych, nastepnie zmiksowac 1min/obr6zwiekszajac obroty do 10
  7. dodac ser mascarpone lub inny oraz ponownie zmiksowac 30s/obr6
    ( Konsystencja deseru musi byc aksamitna- w razie potrzeby ponownie zmiksowac 30s/obr6)
  8. polowe masy przelac do 4 malych sloiczkow deserowych, a druga polowe pozostawic w naczyniu miskujacym
  9. dodac kakao zmiksowac 20s/obr6.
    mase kakaowa przelac do masy jasnej
  10. wierzch deseru udekorowac platkami migdalow
    odstawic do wystudzenia a nastepnie do lodowki na minimum 2godz

Porady

Platki jaglane nie moga byc rozgotowane. Czas gotowania mozna ustawic wedlug czasu na opakowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jaglany deser Migdalowo-kakaowy inspirowany przez M&U

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy