thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
6h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 19/01/19
zmieniono dnia: 19/01/19

Składniki

DYNIOWY CREME BRULLE

  • 120 g dynia piżmowa, obrana
  • 350 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 6 żółek
  • 80 g cukru
  • 30 g cukru trzcinowego, do opalania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    DYNIOWY CREME BRULLE
  1. 1. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokorojoną w kostke dynię 5s/obr.6
    2. Kopystką zgarnąć dynie na dno naczynia, dodać śmietanę i cukier 12min./100C/obr.1
    3. Całość miksujemy 1min./obr.10
    4. Przelać do naczynia i zostawić do wystudzenia. (30min.)
    5. Do suchego naczynia wkładamy żółtka 1min./obr.1 w tym czasie wlewamy przez otwór pokrywy naczynia miksującego powoli przestudzony mus.
    6. Całość przecedzamy przez koszyczek. Rozlewamy na wysokość 2,5 -3cm do miseczek żaroodpornych.
    7. Miseczki z masą kremową układamy donaczynia płaskiego z wodą i wkładamy do rozgrzanego do 150C piekarnika. Pieczemy 60min./temp.150C.
    8. Wyciagamy do wystudzenia około 3 -4 h w lodówce
    9. Na wierzch gotowego kremy wysypujemy cukier trzcinowy,aby przykrył górną warstwę i karmelizujemy specjalna opalarką do deserów.

Porady

Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy crem jest gotowy środkowa cześć powinna być lekko galaretkowa.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DYNIOWY CREME BRULLE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy