- TM 31
Składniki
Na budyń:
- 25 gramów gorzkiego kakao lub karobu
- 550 gramów mleka roślinnego, (ryżowe, owsiane, sojowe)
- 120 gramów daktyli suszonych
- 30 gramów masła lub oleju kokosowego
- 1 szczypty soli
- ewentualnie cukier do smaku
- 90 gramów kaszy jaglanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia miksującego wsypać kaszę jaglaną i podprażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.
Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i gotować 15min/100stopni/obr. 2. Naczynie przykryć koszyczkiem lub uchyloną ze skosa miarką - kasza lubi kipieć, nie należy odchodzić w tym czasie daleko od Thermomixa.
Ugotowaną masę spróbować co do słodkości, ewentualnie dosypać cukru do smaku i zmiksować 1min./obr.10.
Budyń przelać do kokilek lub miseczek i jeść na ciepło, kasza lubi dość szybko tężeć.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Budyń bardzo smaczny
kasze prażyłam troszkę dłużej bez założonej miarki.
Nie dałam daktyli tylko na końcu miodem posłodziłam.
Niezmiennie super deser dla całej rodziny. Robię zawsze z 1,5 porcji
Pyszny na pewno jeszcze zrobię
Mi smakował. Zgodnie z podpowiedziami zmniejszyłam ilość kakao (20g) oraz daktyli (80g). Obawiałam się goryczki więc przed wszystkim przelałam wrzątkiem i wyprażyłam na patelni. Goryczki nie było. Jest troszkę zamulający ale chyba z kaszy jaglanej nie da rady uzyskać normalnego budyniu 100%. Fajny, zdrowy zamiennik.
Debiut z budyniem jaglanym, polcam, dodałam malin ze słoika
Fantastyczny pomysł, a efekt końcowy godny polecenia .Przepyszny-zastosowałam mleko kokosowe z puszki i podałam z malinami.Dziekuje
ja dodaję 15 g karobu i 1 lyżkę kakao, na słodkość tylko kilka daktylów lub banana i daktyla.
Pozdrawiam
Agata
Ogólnie dobry ale wyszedł mi zbyt gęsty, następnym razem dodam więcej mleka.
Przepis świetny. Zmodyfikowałam go trochę dla dziecka, bez karobu i kakao oraz dużo mniej daktyli. Jest pyszny i zdrowy
Serdecznie polecam, budyń jest pyszny, wspaniale kremowy również na zimno jak poprzedniczki zredukowałam ilość karobu do 15 g i daktyli do 6 sztuk. Dodałam również mleko kokosowe, ale to opcja dla łasuchów i stalowych żołądków, deser jest dość ciężki, jeśli się zdecydujecie, myślę, że maksymalnie 100 gram można spokojnie dodać, bez efektu tłustości