- TM 31
Składniki
- Składniki:
- 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
- pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
- 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
- pół kostki masła, (125 g)
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
- 4 łyżkikremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
- 3 - 4 łyżki kakao, (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
- Do obtoczenia:
- posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przepis pochodzi z MniamMniam
Ciastka, ciasta pokruszyć czas 1 min./obr. 3/4, część można zostawić w większych kawałkach. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Wyjąć masę do innego naczynia.
Podgrzać razem mleko, cukier, masło i kakao czas 4 min/90*C/obr. 2. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem czas 1 min./obr. 3. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie czas 30 s./poz.3/obroty wsteczne.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach, wiórkach, kolorowej posybce lub kakao. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
*ja zazwyczaj robię z połowy porcji, ponieważ z całości wychodzi naprawde dużo bajaderek )
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis. Ja zmodyfikowałam trochę w myśl zasady "co było w lodowce" i wyszło super. Zrobiłam z połowy porcji. U mnie bazą były przeterminowane pierniki, zamiast dżemu dałam mus jabłkowy (bo akurat miałam otwarty), zamiast olejku migdałowego dałam cytrynowy. Zrobiłam bez polewy, tylko masę obtoczyłam w wiórkach. Fakt, że trzeba schłodzić w lodowce, żeby trzymało formę. Rodzina zachwycona, z pewnością przepis powtórzę Dziekuje
coz sorry ale cos nie tak w tym przepisie stanowczo za malo ciastek masa jest plynna i musialam sporo dolozyc zeby cokolwiek z tego ulepic
wlasnie robie na male sylwestrowe party z dziiecmi
Are you sure to delete this comment ?