thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 23/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki:
  • 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
  • pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
  • pół kostki masła, (125 g)
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżkikremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
  • 3 - 4 łyżki kakao, (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • Do obtoczenia:
  • posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Przepis pochodzi z MniamMniam

    Ciastka, ciasta  pokruszyć czas 1 min./obr. 3/4, część można zostawić w większych kawałkach. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Wyjąć masę do innego naczynia.

    Podgrzać razem mleko, cukier, masło i kakao czas 4 min/90*C/obr. 2. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem czas 1 min./obr. 3. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie czas 30 s./poz.3/obroty wsteczne. 

    Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach, wiórkach, kolorowej posybce lub kakao. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

    *ja zazwyczaj robię z połowy porcji, ponieważ z całości wychodzi naprawde dużo bajaderek tmrc_emoticons.))

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bajaderki

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 10, 2021 at 10:29
    4.0

    Super przepis. Ja zmodyfikowałam trochę w myśl zasady "co było w lodowce" i wyszło super. Zrobiłam z połowy porcji. U mnie bazą były przeterminowane pierniki, zamiast dżemu dałam mus jabłkowy (bo akurat miałam otwarty), zamiast olejku migdałowego dałam cytrynowy. Zrobiłam bez polewy, tylko masę obtoczyłam w wiórkach. Fakt, że trzeba schłodzić w lodowce, żeby trzymało formę. Rodzina zachwycona, z pewnością przepis powtórzę tmrc_emoticons.) Dziekuje tmrc_emoticons.)

  • grudnia 31, 2015 at 08:01

    coz sorry ale cos nie tak w tym przepisie stanowczo za malo ciastek masa jest plynna i musialam sporo dolozyc zeby cokolwiek z tego ulepic  tmrc_emoticons.((

  • grudnia 31, 2015 at 06:39

    wlasnie robie na male sylwestrowe party z dziiecmi  Glasses

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: