Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
chleb
- 100 g dowolnych ziaren
- 30 g oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g serwatki, może być ta, która została po żółtym serze
- 40 g drożdży
- 1 ząbka czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wlać serwatkę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 1.Jeśli serwatka jest prosto z lodówki podgrzać ok. 3min
- Dodać mąkę, ziarna, oliwę czosnkową(opcjonalnie może być zwykła lub taka z suszonych pomidorów) i sól, wyrobić 2 minuty/obroty interwał.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Uformować bochenek chleba i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180. Piec 30-35 min
Do naczynia wrzucić czosnek i zmiksować wedle uznania.Ja rozdrobniłam 5sek/obr 6
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jest bardzo dobry. Piekę go zawsze po zrobieniu sera.
Trudno się powstrzymać i kroimy jeszcze zanim całkiem ostygnie.
Wyglada super. Wyprobuje
Jeden z naszych ulubionych. .
Proszę bardzoNastępnym razem chcę jeszcze dorzucić suszone pomidorki
Została mi z wczoraj serwatka z sera żółtego i znalazłam ten przepis na jej wykorzystanie.
Bardzo dziękuję, bo chlebek wyszedł przepyszny!!! Najlepiej smakuje z masłem z TM
Dodałam troszkę wiecej soli i ziarna słonecznika.
POLECAM!!!
Are you sure to delete this comment ?