thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

ZAPIEKANKA RYŻOWO-JABŁKOWA

  • 500 g mleka
  • 250 g ryżu
  • 2 łyżeczki cukru, do mleka
  • 7 kawałki jabłka, niestety nie mogłam znaleźć szt chodzi tu o 7-8 małych jabłuszek:)jak są duże to ok5 wystarczy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Do naczynia miksującego wkładamy poćwiartowane jabłka i otartą skórkę z pomarańczy i miksujemy 5s obroty 4.Jabłka przekładamy do miseczki.
  1. GOTOWANIE RYŻU:

    Ryż gotujemy tak jak w przepisie podstawowym na "gotowanie ryżu" ABC. Zamiast ryżu na naczynia miksującego wlewamy 500ml mleka i podgrzewamy (tak jak w przepisie),następnie wrzucamy 250g ryżu i 2 łyżeczki cukru - gotujemy.Ryż "wypije" mleko więc nie musimy nic odlewać.Ryż po ugotowaniu powinien wyglądać jak na zdjęciu.
  2. Do naczynia żaroodpornego lub kamiennego bedziemy układać poszczególne składniki warstwami. Zaczynamy od ułożenia plasterków masła na dnie naczynia:
  3. Na warstwę masła wykładamy warstwę ryżu,

    następnie warstwę jabłek.Posypujemy cukrem wanilinowym i cynamonem
  4. Kolejna warstwa ryżu,jabłek,cukier wanilinowy i cynamon.Na samą górę układamy kilka plasterków masła.

    Przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok 45 mintmrc_emoticons.)Można podawać na ciepło lub na zimno polane np.serkiem daniotmrc_emoticons.)Doskonałe dla małych niejadków jako śniadanko albo obiad na słodkotmrc_emoticons.)

Porady

Podczas gotowania ryżu pamiętajmy,żeby nie zakładać miarki na pokrywę naczynia miksującego - zapobiegniemy tym samym wykipieniu mleka.
Ilość cukru i cynamonu podana w przepisie jest oczywiście uzależniona od indywidualnych upodobańtmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZAPIEKANKA RYŻOWO-JABŁKOWA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?