Składniki
- 1 łyżka kminku (lub inne dodatki)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 5 dkg drożdży (pół kostki)
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 szklanki płatków owsianych (górskie, nie błyskawiczne)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 500 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wrzucić 500 g mąki "Blokada naczynia miksującego" (odważyć). Dodać dodatki (płatki owsiane, słonecznik, siemie lniane), sól, cukier.
2. Włączyć mieszanie "Obroty wsteczne" (obroty wsteczne poz. 2-3). Do mieszających się składników dodawać pokruszone pół kostki drożdży.
3. Dodać kminek namoczony w odrobinie wrzątku, można wypłukać go podgrzaną letnią wodą. Po dodaniu kminku wlać resztę wody do naczynia i przełączyć maszynę na wyrabianie ciasta "Ciasto" , czas 2,5 min.
4. Wyłączyć, odczekać kilka minut, w tym czasie można włączyć piekarnik na 170 stopni C i nasmarować foremkę olejem i wusypać mąką. Ponownie włączyć wyrabianie ciasta "Ciasto" , czas 3 min.
5. Po wyrobieniu przelać ciasto do foremki, powinno się lepić, można sobie pomóc kopystką zmoczoną zimną wodą. Delikatnie potrząsnąć foremką, żeby ciasto się ułożyło.
6. Postawić na kilka minut w ciepłym miejscu, niech jeszcze chwilę urośnie. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z termoobiegiem i kolejne 30 minut bez w temp. 170 stopni C. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy. Zaraz po upieczeniu posmarować skórkę wodą, żeby była błyszcząca.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze