Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb pszenno-żytni
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki żytniej
- 10 g drożdży suchych instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
- olej do natłuszczenia blachy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować rozczyn, drożdże, cukier i 120 ml letniej wody mieszać w pojemniku miksującym 10 sek/pręd. 2.
Do rozczynu dodać mąkę, olej, 250 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli. Zagniata, ustawiwszy program ugniatania/ 3 minuty. Jeśli ciasto wychodzi zbyt suchę dodać odrobinę wody.
Ciasto chlebowy przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Formę na keks wysmarować lekko olejem. Ciasto ręcznie zagnieść i przełożyć do formy. Ponownie pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia pod przykryciem ze ściereczki.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec ok. 40 minut aż skórka nabierze złotobrązowej barwy. Po wyciągnięciu, wyłożyć chleb z formy na kratkę do wystygnięcia.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wygląda świetnie, przepis idzie do wypróbowania w tym tygodniu )