thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb pszenno-żytni

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 10 g drożdży suchych instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • olej do natłuszczenia blachy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn, drożdże, cukier i 120 ml letniej wody mieszać w pojemniku miksującym 10 sek/pręd. 2.

    Do rozczynu dodać mąkę, olej, 250 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli. Zagniata, ustawiwszy program ugniatania/ 3 minuty. Jeśli ciasto wychodzi zbyt suchę dodać odrobinę wody.

    Ciasto chlebowy przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

    Formę na keks wysmarować lekko olejem. Ciasto ręcznie zagnieść i przełożyć do formy. Ponownie pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia pod przykryciem ze ściereczki.

    W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec ok. 40 minut aż skórka nabierze złotobrązowej barwy. Po wyciągnięciu, wyłożyć chleb z formy na kratkę do wystygnięcia.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni

Wydrukuj:

Komentarze