thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 50min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 15/11/21
zmieniono dnia: 07/07/22

Składniki

Chleb portugalski

  • 550 g wody
  • 720 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 10 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy wodę, mąkę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na 40 min;
    2. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./Ciasto"Ciasto" ; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
    3. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
    4. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
    5. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb portugalski

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 24, 2024 at 17:07

    Portuguese bread, known for its distinctive texture and flavor, is often made using a sourdough base, giving it a unique tanginess. This bread is typically crusty on the outside and soft on the inside, making it perfect for sandwiches or enjoying with a hearty soup. As the holiday season approaches, many people might also be tempted by festive treats like Krispy Kreme Christmas donuts, https://hoursalert.com/ which could offer a delightful contrast to the traditional Portuguese bread. It’s interesting to think about how these two culinary delights might come together in a festive celebration, enhancing the overall holiday experience.

  • listopada 30, 2023 at 05:17

    It looks so delicious. I think I can eat and play [size= 10pt; font-family: Arial;" data-sheets-root="1" data-sheets-value="{"1":2,"2":"pico park"}" data-sheets-userformat="{"2":1049091,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16773836},"12":0,"23":1}" data-sheets-textstyleruns="{"1":0}{"1":9,"2":{"2":{"1":2,"2":1136076},"9":1}}{"1":35}" data-sheets-hyperlinkruns="{"1":9,"2":"https://pokemonshowdown.online/"}{"1":35}">[size= 10pt]

  • czerwca 10, 2023 at 13:40

    Jak to robicie, że przy tak wysokiej hydratacji ciasta bochenek wam się nie rozlewa na boki? Użyłem mąki pszennej 500 + 250g 750 chlebowej.

    Wrzuciłem na 230'c + para i trochę urósł, ale bardziej to przypomina ciabatte tmrc_emoticons.;-)

  • lutego 12, 2023 at 16:56

    Chleb przepyszny tylko zmieniłam proporcję mąki dałam 500g przennej i 220g kukurydzianej

  • stycznia 18, 2023 at 16:43

    jonka2006: po upieczeniu pędzlem posmarować kilka razy wodą, nie będzie twarda.

  • listopada 23, 2022 at 11:05
    5.0

    jonka2006
    J
    a przykrywam ściereczką i jak jest jeszcze ciepły kładę na ścierkę woreczek i na to jeszcze jedną ścierkę.
    Skórka fajnie zmięknie i chleb jest przepyszny. Zresztą wszystkie chleby tak studzę i zawsze są dobre.

  • listopada 23, 2022 at 11:01
    5.0

    Bardzo łatwy przepis do wykonania, przepyszny i zawsze się udaje 😍

  • listopada 21, 2022 at 12:14

    Witam. Jest w opisie wyrabiamy 6 minut ale nie ma informacji na jakiej szybkości i temperaturze czy chodzi o ręczne wyrabianie??

  • maja 26, 2022 at 14:23
    5.0

    Chleb super ale piekarnik ustawiam na 220 stopni i nie zmieniam temperatury.

  • stycznia 17, 2022 at 22:52
    5.0

    SmileChleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca bardzo wszystkim polecam napewno go znowu upiekę

    Chleb portugalskiChleb portugalski