Czas przygotowania
2h 50min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 15/11/21
zmieniono dnia: 07/07/22
Składniki
Chleb portugalski
- 550 g wody
- 720 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 10 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy wodę, mąkę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w "Blokada naczynia miksującego" na 40 min;
2. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./"Ciasto" ; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
3. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
4. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
5. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Portuguese bread, known for its distinctive texture and flavor, is often made using a sourdough base, giving it a unique tanginess. This bread is typically crusty on the outside and soft on the inside, making it perfect for sandwiches or enjoying with a hearty soup. As the holiday season approaches, many people might also be tempted by festive treats like Krispy Kreme Christmas donuts, https://hoursalert.com/ which could offer a delightful contrast to the traditional Portuguese bread. It’s interesting to think about how these two culinary delights might come together in a festive celebration, enhancing the overall holiday experience.
It looks so delicious. I think I can eat and play [size= 10pt; font-family: Arial;" data-sheets-root="1" data-sheets-value="{"1":2,"2":"pico park"}" data-sheets-userformat="{"2":1049091,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16773836},"12":0,"23":1}" data-sheets-textstyleruns="{"1":0}{"1":9,"2":{"2":{"1":2,"2":1136076},"9":1}}{"1":35}" data-sheets-hyperlinkruns="{"1":9,"2":"https://pokemonshowdown.online/"}{"1":35}">[size= 10pt]
Jak to robicie, że przy tak wysokiej hydratacji ciasta bochenek wam się nie rozlewa na boki? Użyłem mąki pszennej 500 + 250g 750 chlebowej.
Wrzuciłem na 230'c + para i trochę urósł, ale bardziej to przypomina ciabatte
Chleb przepyszny tylko zmieniłam proporcję mąki dałam 500g przennej i 220g kukurydzianej
jonka2006: po upieczeniu pędzlem posmarować kilka razy wodą, nie będzie twarda.
jonka2006
Ja przykrywam ściereczką i jak jest jeszcze ciepły kładę na ścierkę woreczek i na to jeszcze jedną ścierkę.
Skórka fajnie zmięknie i chleb jest przepyszny. Zresztą wszystkie chleby tak studzę i zawsze są dobre.
Bardzo łatwy przepis do wykonania, przepyszny i zawsze się udaje 😍
Witam. Jest w opisie wyrabiamy 6 minut ale nie ma informacji na jakiej szybkości i temperaturze czy chodzi o ręczne wyrabianie??
Chleb super ale piekarnik ustawiam na 220 stopni i nie zmieniam temperatury.
Chleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca bardzo wszystkim polecam napewno go znowu upiekę