Składniki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 40 g drożdży
- 200 g wody
- 150 g jogurtu
- 100 g dyni
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ max 650)
- 50 g mąki żytniej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g pestek dyni (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dynię pokroić na kawałki, zmiksować 5s / obr.6
Dodać jogurt, wodę, sól i cukier oraz drożdże; podgrzewać 2min/37 stopni/ obr.2
Dosypać wszystkie rodzaje mąk oraz ewentualnie pestki dyni, wymieszać 4s / obr. 3, następnie 2min / "Ciasto"
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem keksówki, odstawić na ca. 30 min do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni (termoobieg).
Po wyjęciu z piekranika, wyciągnąć "bochenek" z keksówki.
Porady
Inspiracja ze strony: //www.180gradsalon.de/2014/09/wolle-mer-den-herbst-reinlasse-saftiges-kuerbisbrot-rezept-thermomix.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze