Składniki
- 4 szklanki zimnej przegotowanej wody
- 3 łyżeczki soli
- Zakwas 3 kopiaste łyżki
- Wymieszać z :
- 2 szkl mąki żytniej
- 1 szkl mąki razowej
- 4 szkl mąki tortowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie
składniki umieścić w naczyniu. Uruchomić interwał na 3 -4 minuty wyrobić aż
utworzą się bąbelki powietrza.Odłożyć
3 łyżki na zakwas na następny chleb (można z niego piec po 12 godzinach) lub
trzymać w lodówce nie dłużej niż 14 dni***Ciasto
włożyć do 2 keksówek; pozostawić w piecu 12 godzin do wyrośnięcia.Następnie
włączamy piec i pieczemy 1 ¼ do 1 ½ godziny w temp. 200-2200CPo upieczeniu
zaraz wyjąć z blachyDo
wyrobionego ciasta dodajemy ziarna słonecznika, siemienia, sezamu, dyni lub
płatków owsianych wg życzenia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
przepis na zakwas znalazłam i wykorzyastałam ze strony http://www.chleb.info.pl/
polecam ciekawa strona
Agata
Przepis na zakwas jest dostępny w "Wyszukanie przepisu" pod tytulem Zakwas żytni do chlebków z Thermomixa .Pozdrawiam
a jak zdrobuiłaś zakwas? mogłabyś podać mi przepis? dziękuje z góry
Hesiunia
Chlebki upiekłam (z tej porcji wyszły 2).Jest dobry, zakwas mam swój sama hodowałam i dokarmiałam przez 5 dni.
a zakwas skad wziać?
Hesiunia
Zarobiłam chleb,ale thermomix nie może sobie poradzić z taką ilością ciasta.cisto waży 2kg300g to jest nie zgodne instrukcją.Wyrabiałam 2 razy po 4 minuty i musiałam wyrabiać recznie ,bo cisto było niewyrobione rzadkie i z grudkami proszę podać ilość mąki nie na szklanki tylko na wagę. Pozdrawiam
Mam wątpliwości czy napewno woda ma być zimna? Pozdrawiam.
Are you sure to delete this comment ?