3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Najprostsze bułki na świecie


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Najprostsze bułki na świecie

  • 500 g mąki pszennej, typ mąki w przedziale 405-650
  • 280 g wody, ciepłej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

  1. Odważ do naczynia miksującego wszystkie składniki.
  2. CiastoUstaw tryb ciasto na 3 minuty i uruchom.
    W czasie, gdy TM wyrabia ciasto, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Gdy TM skończy wyrabiać ciasto, wyłóż je na posypany mąką blat. Uformuj ok 30cm wałek i podziel kopystką na 10 części.
  4. Każdą część uformuj w okrągłą bułeczkę kulając w dłoniach i odkładaj na przygotowaną wczesniej blachę z papierem.
  5. Na środku każdej bułki zrób nacięcie kopystką. W tym celu umącz kopystkę i wciśnij ją w sam środek bułki tak, by doszła aż do blachy.
  6. Przykryj bułeczki czystą suchą ściereczką i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Gdy piekarnik się rozgrzeje, to wstaw do niego blachę z bułkami* i piecz 15 minut.

    *bez ściereczki tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pod koniec czasu pieczenia warto spryskać bułeczki wodą (użyj spryskiwacza takiego jak do kwiatków). Dzięki temu bułeczki będą miały lekko połyskliwą i pięknie pachnącą skóreczkę.

Piekarnik najlepiej ustawić na grzanie góra-dół Smile


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a_m.sparrow: czyli problem leży po stronie...

    Zgłoszony przez Anna Chudzik na stycznia 24, 2023 at 23:30.

    a_m.sparrow: czyli problem leży po stronie piekarnika. Rozumiem, że bułki są upieczone (nie ma surowego ciasta w środku, ale blade). Czy tak?

    Czy masz piekarnik gazowy? Ja mam gazówkę i (jak to gazówka) mój piekarnik grzeje tylko od dołu. Aby bułeczki były zrumienione, muszę włączyć dopiekanie od góry (całe szczęście mam taką opcję - u góry mam dodatkową małą grzałkę elektryczną, która umożliwia mi zrumienienie bułeczek i każdego innego wypieku od góry). Gdybym tego nie miała, to moje też by były zupełnie bledziutkie.

    Jeśli masz piekarnik elektryczny, to sprawdź, czy włączasz grzanie góra-dół. Może masz włączone grzanie tylko od dołu i dlatego bułki się nie rumienią.

    Pryskanie wodą nie ma naceluzrumienienia bułeczek a nadanie im takiego leciutkiego połysku. Po prostu zwilżona powierzchnia nie będzie umączona, więc nie jest taka matowa po wypieku.

    Ja robię tak, że wstawiam do nagrzanego piekarnika gazowego i piekę ok 10 minut. Potem włączam grzałkę górną i zaczynam dopiekać przez kolejnych 5 minut. Tak ze 2-3 minuty przed końcem pieczenia pryskam wodą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Za każdym razem kiedy robię te bułki to...

    Zgłoszony przez a_m.sparrow na stycznia 15, 2023 at 22:36.

    Za każdym razem kiedy robię te bułki to wychodzą bardzo blade, wydluzalam czas, zwiekszałam temperaturę, pryskałam wodą.. wszystko na nic, bułki blade jakby dopiero co były wstawione do pieca Sad ale w smaku są super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze