Składniki
0 porcja/porcje/porcji
-------
- 1 łyżeczki cukru
- 10 g suchych drożdży piekarskich
- 240 g wody
- 320 g mąki typ 1850 (graham), osobiście uwielbiam orkiszową, ale używam też pszennej
- 1 łyżeczki soli drobnej
- 15 g oliwy z oliwej
Przygotowanie
Wlać wodę i oliwę, wsypać drożdże i cukier a następnie wymieszać 1min/37st./obr.2
Dodać mąkę i sól a następnie wyrobić 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do formy (najlepiej mokrymi rękami - ciasto nie będzie się przyklejać do rąk), posypać cieniutko odrobiną mąki i przykryć lnianą ściereczką.
Przyznam, że to najgorsza część robienia chleba. Nie lubię czekania. Jak sobie zatem przyspieszyłam proces? Włączam piekarnik żeby się nagrzał do 180st. i stawiam w pobliżu formę z chlebem. Pozwalam mu wyrastać - czekam tylko 1h
Po godzinie wkładamy do piekarnika na 30minut.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis inspirowany podstawowymi przepisami na chleb z książki Radość gotowania. Dopasowany jednak proporcjami do cięższej mąki pełnoziarnistej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzchleb smaczny, ale bardzo się kruszy
chleb smaczny, ale bardzo się kruszy
U piekłam i nie wyszedł
U piekłam i nie wyszedł Nie wiem jak dużą foremkę miałaś bo mi z początku urósł a potem przy pieczeniu opadł.Piekłam w keksówce 30 cm.
moj w piekarniku to zobaczymy
moj w piekarniku to zobaczymy
Czy mąkę mogę dać pół na pół
Czy mąkę mogę dać pół na pół z białą pszenną? Brzmi bardzo smakowicie
10g suchych drożdży ile na
10g suchych drożdży ile na świeże?
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
No niestety mi nie wyszedł,
No niestety mi nie wyszedł, słabo wyrósł i w smaku też nie ma rewelacji
Dodaje do wypróbowania muszę
Dodaje do wypróbowania muszę tylko uzupełnić zapasy mąki pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
No i jak tu nie jeść
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> No i jak tu nie jeść pieczywa? Całe szczęście, że z dobrej i zdrowej mąki. SUPER przepis. Już mi się podoba " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="" width="19" height="19"> POZDRAWIAM" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="" width="19" height="23">
Lidka Abramowicz
Potwierdzam, chlebek pyszny
Potwierdzam, chlebek pyszny
Bardzo dobry , polecam
Bardzo dobry , polecam
Beti
Chlebek pyszny. Polecam
Chlebek pyszny. Polecam
;o)
A ten chleb to jest pychota
A ten chleb to jest pychota
I ja również dodaję do
I ja również dodaję do wypróbowania,przeważnie pieczemy chleb na zakwasie a ten jak wiadomo rośnie około 8h
pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Przepis dodałam do
Przepis dodałam do wypróbowania
Do wypròbowania :bigsmile:
Do wypròbowania Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wielkie dzięki. Szkoda, że
Wielkie dzięki. Szkoda, że dopiero w tej chwili czytam przepis bo właśnie wpiekarniku mam ulubiony chlebek z ziemniakami. Wypróbuje na pewno!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"