3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-pszenny


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Jeden chleb

  • 350 gramów mąki żytniej
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 10 gramów soli
  • 20 gramów oliwy albo oleju
  • 350 gramów wody
  • 50 gramów nasion słonecznika
  • 50 gramów nasion dyni
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Drożdze wymieszać z letnią wodą i oliwą, mąki połączyć, dodać sól. Wszystko razem do pojemnika mieszającego. wymieszać: 1 minuta / obroty 7. Natępnie ustawić 2 minuty / Blokada naczynia miksującego / Ciasto w trakcie wyrabiania  dodać nasiona słonecznika i dyni. Wyjąć ciasto.

     

  2. Ciasto zagnieść, ukszałtować w kulkę, włożyć do miski obtoczyć odrobiną oliwy. Miskę nakryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut.

  3. Po wyrośnięciu wyjąć na blat, krótko wyrobić. uformować chleb. W koszyczku chlebowym rozłożyć ściereczkę, posypać delikatnie mąką, wyłożyć uformowany chlebek, przykryć i odstawić na ok 30 minut. rozgrzac piekarnik do 180 stopni. na blasze położyć papier do pieczenia, posypać odrobina mąki. Wyłożyć chleb na papier, posmarować delikatnie wodą, włożyć do piekarnika, piec minut. po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia. owinąć ręcznikem lub ściereczką kuchenna. Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz