Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Jeden chleb
- 350 gramów mąki żytniej
- 150 gramów mąki pszennej
- 25 gramów drożdży świeżych
- 10 gramów soli
- 20 gramów oliwy albo oleju
- 350 gramów wody
- 50 gramów nasion słonecznika
- 50 gramów nasion dyni
-
6
1h 55min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Drożdze wymieszać z letnią wodą i oliwą, mąki połączyć, dodać sól. Wszystko razem do pojemnika mieszającego. wymieszać: 1 minuta / obroty 7. Natępnie ustawić 2 minuty / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" w trakcie wyrabiania dodać nasiona słonecznika i dyni. Wyjąć ciasto.
Ciasto zagnieść, ukszałtować w kulkę, włożyć do miski obtoczyć odrobiną oliwy. Miskę nakryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut.
Po wyrośnięciu wyjąć na blat, krótko wyrobić. uformować chleb. W koszyczku chlebowym rozłożyć ściereczkę, posypać delikatnie mąką, wyłożyć uformowany chlebek, przykryć i odstawić na ok 30 minut. rozgrzac piekarnik do 180 stopni. na blasze położyć papier do pieczenia, posypać odrobina mąki. Wyłożyć chleb na papier, posmarować delikatnie wodą, włożyć do piekarnika, piec minut. po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia. owinąć ręcznikem lub ściereczką kuchenna. Smacznego
Przygotowanie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz40 min
40 min
Ile minut piec?
Ile minut piec?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich