3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z boczkiem, cebulą i czosnkiem.


Wydrukuj:
4

Składniki

750 g

Produkty

  • 500 gramów mąki przennej, (dosyp w razie potrzeby)
  • 250 gramów mąki żytniej, (dosyp w razie potrzeby)
  • 400 litra wody, (dolej w razie potrzeby)
  • 200 gramów boczku, ( pokrój w kostki podsmaż)
  • 1-2 cebule, ( jedna duża lub 2 małe)
  • 2-3 ząbki czosnku, ( pokrój w kostki podsmaż)
  • 50 gramów drożdży, (dodaj skruszone)
  • 1 szczypty soli, (do woli jak kto lubi od 1-3)
  • 1 łyżki miodu, (duża łyżka miodu lub zamiennik)
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Krok 1
  1. Z 400 ml ciepłej przegotowanej wody odlewam w szklankę ¾ wody i dodaje czubatą łyżkę miodu, mieszam, aż do rozcieńczenia miodu i dodaję 50g drożdży (woda ciepła 50 stopni C). Odstawiam do pracowania ok. 15min.
  2. Krok 2
  3. Boczek kroję w kosteczki i podsmażam na patelni do zarumienienia, dodaję pokrojoną w kosteczki cebulę (kosteczki wedle uznania, ja robię średniej wielkości dla boczku, cebuli), czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy razem z cebulą. Wszystko smażymy do zarumienienia i pozostawiamy na patelce.
  4. Krok 3
  5. Mąkę pszenną i żytnią wsypuję do maszyny do wyrabiania ciasta dodając resztę przegotowanej wody i przygotowane wcześniej pracujące drożdże, łyżkę stołową soli. Czekam do uzyskania konsystencji uzyskania masy ciasta, w razie potrzeby dodać wodę lub mąkę. Po uzyskaniu konsystencji, dodaję wcześniej przygotowane podsmażony boczek, cebulę z czosnkiem do masy. Mieszam do uzyskania konsystencji ciasta.
  6. Krok 4
  7. Wysypuję troszkę mąki pszennej na blat i formuję tak, aby zmieściła się do keksówki. Keksówkę wykładam papierem dodaję do środka masę i formuję. Papier przycinam na wysokość około 1 cm. Widelcem robię dziurki w cieście i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 30 stopni do wyrośnięcia. Po tym czasie wysuwam ciasto nakłuwam jeszcze raz widelcem i smaruję całość białkiem i posypuję sezamem ( tu do woli można też makiem).
  8. Krok 5
  9. Wkładamy ponownie do pieca na 180 stopni czas 105 - 115 min. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i papieru do pieczenia. Czekamy ok 30 min , aż chleb ostygnie.

    Wsio smacznego tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy
    kup teraz
  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    kup teraz
  • Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zróbcie sobie od razu dwa bochenki, bo pierwszy zjecie bez potraw.
Polecam, mega smak Smile


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy