PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
15 porcja/porcje/porcji
na chleb
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 50 g otrębów orkiszowych
- 350 g wody po kiszonych ogórkach
- 150 g mąki żytniej
- 8 g suchych dożdży
- 3/4 łyżeczki soli
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200*. Mąkę żytnią wsypać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku przez ok. 15 minut aż będzie jasno brązowa, czasem mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Do naczynia wlać wodę po ogórkach i drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37*/ obr. 2.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu.
Po 10 minutach wyrobić ponownie 1 min/ "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli odczekać 10 min, wyrobić, odczekać, wyrobić).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (25 cm x 12 cm). Wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1 -1,5 godziny, aż podejdzie pod brzegi formy.
Wierzch posmarować wodą i naciąć ostrym nożem maczanym w wodzie. Po 10 minutach wsawić do piekarnika nagrzanego do 160 *. Po 10 minutach zwiększyć temperaurę do 180 *. Piec jeszcze 40 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować wodą.
chleba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chlebek ten wyśmienicie smakuje z wędlinami Ma charakterystyczny posmak kiszonych ogórków.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDodaje do wypróbowania
Dodaje do wypróbowania
Polecam wypróbować, bo
Polecam wypróbować, bo chlebek ma bardzo ciekawy smak
Meg
Ciekawa jestem tego smaku,
Ciekawa jestem tego smaku, wypróbuję jak mi zostanie sok z ogórków po sosie tatarskim
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Meg, jesteś specjalistką od
Meg, jesteś specjalistką od pieczenia chleba i bułeczek Piekłam już chlebek na żurku,ale na wodzie po ogórkach kiszonych nie Przepis dodaję do wypróbowania Pozdrawiam serdecznie