Składniki
14 porcja/porcje/porcji
mąka pszenna tortowa 550g
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 1 porcji jajko kurze
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 550 g mąka pszenna typ 450
- 20 g drożdży,świeżych
- 30 g masło miękkie
Przygotowanie
1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem
Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZuzanna81:
Zuzanna81:
Mam pytanie czy pieczemy w piekarniku z...
Mam pytanie czy pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy nagrzane góra dół dziękuję za odpowiedź
Mleko z drozdzami podgrzac do 37stopni
Mleko z drozdzami podgrzac do 37stopni
ASK1401: wyszły, ale są jakby bardziej zbite i...
ASK1401: wyszły, ale są jakby bardziej zbite i nie takie puszyste. W smaku spoko.
Piekłam -PYSZNE
Piekłam -PYSZNE
Bułki wrocławskie są przepyszne
Bułki wrocławskie są przepyszne
Pyszne, ale... ...
Pyszne, ale...
To nie poznańskie, dodatek masła sprawia że są maślane. Spróbuję bez masła
Bułki przepyszne, a co ważne na drugi dzień...
Bułki przepyszne, a co ważne na drugi dzień również smakują bardzo dobrze
Bardzo dobre,POLECAM.
Bardzo dobre,POLECAM.
Bułki pierwsza klasa,bardzo dobre
Bułki pierwsza klasa,bardzo dobre"Brak obrotów wstecznych"
Dziś robiłam. Jeszcze nie smakowałam ale...
Dziś robiłam. Jeszcze nie smakowałam ale wyglądają obiecująco 😊
Niestety nie mogę wstawić zdjęcia bo jest jakiś problem.
Bułki rewelacja, cała moja rodzina jest...
Bułki rewelacja, cała moja rodzina jest zachwycona
Pyszniutkie bułeczki polecam☆★
Pyszniutkie bułeczki polecam☆★
Naprawdę są pyszne,polecam!!!
Naprawdę są pyszne,polecam!!!
Super przepis ale chyba trzymałam o kilka minut...
Super przepis ale chyba trzymałam o kilka minut za długo w piekarniku, nie wiem czy nie będą jutro takie gumowe, po upieczeniu z maselkiem super smaczne
Bułeczki właśnie stygną,wszystkim leci...
Bułeczki właśnie stygną,wszystkim leci ślinka. Zrobilam z mąki żytniej,są mniejsze i jest ich.mniej ale są mięciutkie i pulchne. Wreszcie znalazlam dobry przepis.
Następnym razem też ustawię mleko z drozdzami na 37 stopni,jak niektorzy radzili.
Polecam!
Czy mogę je przygotować wieczorem dzień...
Czy mogę je przygotować wieczorem dzień wcześniej, włożyć do lodówki i upiec rano?
Bardzo smaczne. Zrobilam na spotkanie do wódeczki...
Bardzo smaczne. Zrobilam na spotkanie do wódeczki 🤩🤩znajomi wcisnęli w mig
A czy ktoś robił z mąki pełnoziarnistej takiej...
A czy ktoś robił z mąki pełnoziarnistej takiej typ 1850 i większy? czy wyszły?
Moja rodzina orzekła, że to najlepsze bułki,...
Moja rodzina orzekła, że to najlepsze bułki, jakie do tej pory upiekłam. Użyłam mąki orkiszowej typ 680. Dziękuję za super przepis )
Bułki pierwsza klasa u mnie wyszło 10 szt....
Bułki pierwsza klasa u mnie wyszło 10 szt. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Nie jadłam lepszych. Przepis warty polecenia
Pyszne bułeczki. Dużo lepsze od sklepowych....
Pyszne bułeczki. Dużo lepsze od sklepowych. Zrobiłam z mąką typu 550, ponieważ tylko taką miałam w domu.
Polecam!!! Bulki przepyszne, mieciutkie! Maja...
Polecam!!! Bulki przepyszne, mieciutkie! Maja tylko jedna wade- zjada sie ich za duzo
Przepyszne. Niestety padlem ofiara tego przepisu i...
Przepyszne. Niestety padlem ofiara tego przepisu i musze niemal codziennie je robic dla rezty domownikow.
Bułki rewelacyjne w smaku 👍😀👏 Domownicy...
Bułki rewelacyjne w smaku 👍😀👏 Domownicy domagają się takich wypieków, najlepiej jeszcze ciepłych
Witam,...
Witam,
czy można użyć suchych drożdży?
Bułki są przepyszne, cała rodzina zajada ze...
Bułki są przepyszne, cała rodzina zajada ze smakiem.
Z podanych proporcji wychodzi mi 12 bułeczek; idealnie, bo akurat po trzy na łeba
Mamy tylko jedną uwagę, odnośnie ostatniego podpunktu:
otóż naszym zdaniem konsumować ze smakiem mozna i przed wystygnięciem
Wszystkiego dobrego w tym roku ...
Wszystkiego dobrego w tym roku
dla wszystkich "bułkożerców"
pozdrawiam i dziękuje feedback
martynaka
Bułki zagościły u mnie na stałę, są pyszne....
Bułki zagościły u mnie na stałę, są pyszne.
Mąż sobie życzy aby piec i piec i piec tylko te buleczki !
Polecam z całego serducha są mniam, mniam, mniam....
Jeszcze nie bardzo potrafię zawijać ale przy trzecim razie już przypominają bułeczki !!!
Dziękuję za pyszny przepis.
Bułeczki pychotka, zrobiłam je z suchych...
Bułeczki pychotka, zrobiłam je z suchych drożdży, wyszło ich mniej niż dla autorki, myślę że to dlatego że z suchych drożdży były. Ale w smaku rewelacja
Bardzo smaczne bułeczki, polecam. ...
Bardzo smaczne bułeczki, polecam.
Niebo w gebie😊...
Niebo w gebie😊
Świetny przepis. Wyszło mi 14 buleczek. Idealna wielkość taka na raz 😉
Najlepsze na ciepło z dżemikiem.
Bułeczki super, pierwsza klasa
Bułeczki super, pierwsza klasa
Najlepsze bułeczki jakie do tej pory robiłam....
Najlepsze bułeczki jakie do tej pory robiłam. Środek mięciutki i sprężysty a skórka chrupiąca. Zjadłam więcej niż powinnam😃z masłem z zrobionym w TM6 i dżemem z malin.Mniam😋
Pychotka po prostu. Mnie wyszło 11 bułek (takich...
Pychotka po prostu. Mnie wyszło 11 bułek (takich sporych).
Robiłem pierwszy raz w TM 6. Wyszły...
Robiłem pierwszy raz w TM 6. Wyszły perfekcyjnie. Niestety "nie dożyły" drugiego dnia .
Bułeczki super
Bułeczki super
Bułeczki pyszne! ...
Bułeczki pyszne!
Robię tylko z tego przepisu 😋
ale podany czas przygotowywania to ponad 1,5h z pieczeniem, a nie 18minut 🤷♀️
jeszcze na 45 minut przecież trzeba odstawić i 15-20 minut piec.
Zrobilam swoj epierwsze bulki, zgodnie z przepisem...
Zrobilam swoj epierwsze bulki, zgodnie z przepisem - wyszly idealne Polecam wszystkim a szczegolnie poczatkujacym, pewniak, ze wyjdzie.
Robiłam je kiedyś ale zbyt długo przetrzymałam...
Robiłam je kiedyś ale zbyt długo przetrzymałam w piekarniku bo wydawały mi się zbyt blade i wyszły bardzo spieczone z twardą skórką. Wczoraj postanowiłam spróbować jeszcze raz ale trzymałam w piekarniku tyle ile w przepisie i wyszły MEGA PYCHA!!!! Mięciutkie, lekko chrupiące. Dodaje do ulubionych i będę czesto robić
Pyszne! robilam z maki orkiszowej bialej i mleka...
Pyszne! robilam z maki orkiszowej bialej i mleka jaglanego. Wyszly przepyszne
Rewelacja, pychotka, najlepsze
Rewelacja, pychotka, najlepsze
Najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek jadłam....
Najlepsze bułeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Nawet kolejnego dnia są pyszniutkie.
Bułeczki są wprost przepyszne. Dziękuję bardzo...
Bułeczki są wprost przepyszne. Dziękuję bardzo i jak najbardziej polecam!
Bułeczki super robiłam zgodnie z przepisem...
Bułeczki super robiłam zgodnie z przepisem 🙂🤣🤣🤣😋
Bułeczki super ...
Bułeczki super
Gorąco polecam ze swoim masełkiem i dżemem wiśniowym 😊
Pyszota
Pyszota
(Brak tematu)
Moje ulubione! zawsze wychodzą i dobrze smakują na drugi dzień
Przepis sprawdzony, polecam....
Przepis sprawdzony, polecam.
Witam. Kupiłam mąkę do tych bułek typ 450 i...
Witam. Kupiłam mąkę do tych bułek typ 450 i jest napisane, że to mąka krupczatka. Czy taka ma być?