Składniki
820 g
drożdży
- 5 g cukru
- 250 g ciepłej wody
- 300 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 200 g mąki orkiszowej
- 10 g oleju
- 5 g soli
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do termomixa włożyć 200g mąki orkiszowej, zmielić 20 sekund prędkość 10. Przełożyć do innego naczynia. to "Blokada naczynia miksującego" włożyć 50g drożdży, 5g cukru, 250g ciepłej wody, 300g mąki żytniej, 200g zmielonej mąki orkiszowej, 10g oleju, 5g soli. wyrobić czas 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełożyc i pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu posmarować pędzlem z zimna woda
BUŁECZKI ŻYTNIO-ORKISZOWE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
najlepiej smakuje z masełkiem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBuki rewelacja Przepis dodaj do ulubionych cool
Bułki rewelacja!!! Przepis dodaję do ulubionych
Fajny przepis tylko ja nie ulepiłem bułek tylko...
Fajny przepis tylko ja nie ulepiłem bułek tylko zrobiłam jako bochenek chleba. Przepyszny!!