- TM 5
Składniki
300 g kurek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczek pietruszki natki
- 1 łyżeczek koperku świeżego
- 1 łyżeczki mąki przennej
- 150 śmietany 30%
- 20 g masła
- 50 g cebuli
- bulion warzywny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kurki płuczemy, następnie te większe kroimy te mniejsze zostawiamy w całości. Zalewamy gorącą wodą zostawiamy na minutę i przelewamy przez sitko i zostawiamy. W tym czasie do naczynia miksującego wrzucamy cebulkę rozdrabniamy 4s/obr.5 następnie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia. dodać masło i dusić 2 min./120C/obr. Wsteczne/ obr.1. Następnie dodać kurki oraz 1 łyżeczkę bulionu warzywnego rozpuszczonego w szklance gorącej wody, dusić 15 min./100C/ obr.wsteczne/ obr.2. Następnie dodać śmietanę, mąkę, koperek i pietruszkę posiekane, sól i pieprz do smaku gotować 2 min/100C/ obr.wsteczne/ obr2.
Smacznego
Sos z kurek
Porady
Płuczemy kurki w gorącej wodzie ponieważ w ten sposób pozbywamy się goryczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
SOS PYCHOTKA
Pycha☺ dałam 200g kurek i łyżkę mąki nie łyżeczkę. Polecam
Właśnie zrobiłam sos jest przepyszny pozdrawiam
Ja do sosu dodaję jeszcze czosnek.
Bardzo dobry sos, choć jak dla mnie większa ilość mąki żeby był gęstszy.
Z kurek jest super, dzis próbuje z podgrzybkami, pozdrawiam
Alicj@
Smakuje super!
Łatwe w przygotowaniu i super smak. Dałam słodką śmietanę 12% i wszystkim bardzo smakowało
Super sosik. Zachwycił wszystkich.
sos pyszny! Zapisuje 😊
Sos przepyszny. Na pewno będę jeszcze robić z tego przepisu.